FCP (First Contentful Paint)

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Google heeft in het jaar 2019 een nieuw experimenteel snelheidsrapport toegevoegd in de Google Search Console. Deze nieuwe statistieken in het snelheidsrapport zijn First Input Delay en First Contentful Paint, ook wel FCP genoemd. Maar, wat is First Contentful Paint precies?

Wat is First Contentful Paint?

First Contentful Paint of FCP is in staat om de tijd te meten vanaf wanneer de gebruiker naar de website navigeert en de eerste inhoud op het scherm tevoorschijn komt. Volgens Google houdt FCP het volgende in: "FCP meet hoe lang het duurt voordat de browser het eerste stuk DOM-inhoud weergeeft nadat een gebruiker naar uw pagina is genavigeerd. Afbeeldingen, niet-witte 'canvas' -elementen en SVG's op uw pagina worden beschouwd als DOM-inhoud; alles binnen een iframe is niet inbegrepen."

Kortom is gaat het om de hoeveelheid tijd die de browser neemt om de inhoud aan de gebruiker te tonen. Wanneer er een wit leeg scherm op je scherm tevoorschijn komt gaat de gebruiker zich afvragen of de website wel goed functioneert of wel goed laadt.

Visueel voorbeeld van FCP:

Hoe komt Google aan deze informatie?

De informatie die wordt gebruik voor First Contentful Paint wordt door Chrome User Experience Report, ook wel CrUX genoemd, verzamelt. De gegevens worden van verschillende apparaten onder variabele netwerkomstandigheden en verschillende locaties verzamelt. Zo kan het voorkomen dat een URL niet wordt opgenomen in het Chrome User Experience Report, wanneer het niet voldoende gegevens bevat.

Na het optimaliseren van een website is het niet vanzelfsprekend dat er een verbetering in Google Search Console plaatsvindt. Er zijn namelijk nog andere factoren bij betrokken. Denk hierbij aan netwerkomstandigheden en gebruikerslocatie. Daarnaast wordt er door Google ook gebruik gemaakt van gegevens om een rapport te genereren. Dit zorgt ervoor dat slechte of matige prestaties nog steeds kunnen voorkomen.

Hoe kun je de First Contentful Paint verminderen?

Je kunt op twee manieren de First Contentful Paint veranderen. Ten eerste kun je de leveringssnelheid van de middelen verbeteren. Ten tweede kun je die bronnen op een niet-renderende manier laden.

Het ligt voor de hand om je tijd naar de eerste byte (TTFB) te verbeteren, wat automatisch invloed heeft op de First Contentful Paint (FCP). Bovendien verbetert het de laadtijd van de gehele website.

Technieken die bruikbaar zijn om de First Contentful Paint te verbeteren kunnen erg ingewikkeld zijn. Zo is het op bepaalde websites niet mogelijk om alle veelvoorkomende zwaktepunten op te lossen. Dit is het geval bij websites die een zwaar thema of paginabuilder bevatten.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81