Waarom je website snelheid in 2021 belangrijker is dan ooit!

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

De snelheid van je website heeft altijd al een prominente rol gespeeld. Maar in 2021 wordt dit nog belangrijker. Dat heeft alles te maken met de nieuwe Google statistieken. Werelds grootste zoekmachine is voornemens om de gebruikerservaring en de compatibiliteit van websites te gaan meten. En dat heeft invloed op jouw Google ranking.

Een exacte datum voor het doorvoeren van de update is nog niet bekend. Wel heeft de zoekmachine beloofd om dit ruim een half jaar van tevoren bekend te maken. De snelheid van jouw website is in 2021 dus belangrijker dan ooit. Maar hoe bereid jij je hierop voor?

Wat houden deze nieuwe Google statistieken eigenlijk in?

Eerder hebben we al kennis gemaakt met Core Web Vitals. Google heeft aangegeven dat ook de nieuwe statistieken voor 2021 hierop worden gebaseerd. Dat betekent dat de gebruikerservaring nog belangrijker wordt. Hierbij kun je denken aan online veiligheid, maar ook aan mobiel vriendelijke, snelle én toegankelijke websites. Welke elementen maken nog meer onderdeel uit van deze nieuwe Google statistieken?

1. Core Web Vitals

Gebruikers hechten vooral waarde aan snelle websites die uitstekend toegankelijk zijn. Daartoe heeft Google Core Web Vitals in het leven geroepen. Deze Vitals zijn opgebouwd uit 3 elementen waaronder de laadtijd van de website, de responsiviteit en de stabiliteit van de pagina. Kort samengevat ziet dat er als volgt uit: 

LCP (Largest Contentful Paint) - vertelt alles over de snelheid waarmee de website content laadt. Optimaal bij een laadtijd beneden de 2,5 seconden.

FID (First Input Delay) - heeft te maken met hoe snel de website reageert op acties van de gebruiker. Denk aan het invullen van een formulier, scrollen of navigeren. Optimaal onder de 100ms.

CLS (Cumulative Layout Shift - de zichtbare stabiliteit van de pagina en de website. Optimaal bij een score minder dan 0.1.

2. Veilig surfen en HTTPS

Naast een snelle website, blijft het kunnen bieden van een veilige online omgeving ook in 2021 belangrijk voor gebruikers. In dit jaar worden websites met misleidende inhoud of content dan ook flink gestraft. Dat geldt niet alleen voor onwaarheden, maar ook voor websites die mogelijk malware of spyware bevatten. Een veilige website heeft tevens een SSL-certificaat. In 2021 geeft Google dan ook wederom de voorkeur aan https:// websites.

3. Vriendelijke en mobile compatible websites

Geen verrassing, maar ook mobiel-vriendelijkheid is van belang als je jouwe website bovenaan de Google zoekresultaten wilt terugzien. Een mobile responsive website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid, maar zorgt er ook voor dat je geen waardevol verkeer mist. Op het gebied van vriendelijkheid, wil Google ook agressieve pop-ups en andere belemmeringen gaan bestraffen. Bijvoorbeeld als websites de bezoeker hinderen om snel te kunnen vinden naar datgene waar ze naar op zoek zijn.

Website snelheid en gebruikerservaring optimaliseren in 2021

Hoewel we nog niet precies weten wanneer Google deze statistieken in 2021 gaat doorvoeren, wil je jouw website én de snelheid daarvan natuurlijk wel tijdig optimaliseren. Zo weet je namelijk zeker dat je jouw positie binnen de zoekmachine kunt behouden. We geven je 5 tips die een positieve invloed hebben op de website snelheid en pagina-ervaring.

Kwalitatieve webhosting

Het belang van een goede hosting service mag je zeker niet onderschatten. Zeker niet nu je weet dat de snelheid van jouw website in 2021 nog belangrijker is. Kwalitatieve webhosting zorgt ervoor dat jouw website bereikbaar en snel is. Ben je niet zeker van de huidige snelheid van jouw website? Gebruik dan een tool die de prestaties van jouw website meet. Desgewenst en indien nodig, kun je direct actie ondernemen.

Paginasnelheid verbeteren door content optimalisatie

Een pagina moet vooral snel laden. Dat kan een uitdaging zijn bij pagina’s die veel visuele content bevatten. Besteed daarom aandacht aan het optimaliseren van afbeeldingen en verdeel omvangrijke content indien mogelijk over meerdere pagina’s. Des te sneller de gebruikerservaring, des te positiever Google denkt over jouw website.

Optimaliseren voor mobiele apparaten

80% van jouw website verkeer is afkomstig van mobiele apparaten. Besteed dus ook in 2021 extra aandacht aan de mobiel vriendelijkheid van jouw website. Dat betekent dat bezoekers en gebruikers jouw website én de content, ook via hun mobiele apparaat kunnen bekijken in het juiste formaat.

SSL certificaten en andere beveiligingsmaatregelen

We hebben het al even gehad over het belang van SSL en HTTPS. Zorg ervoor dat de url van jouw website begint met https://. Dat betekent dat je in het bezit moet zijn van een SSL-certificering.Dit verzekerd de bezoeker ervan dat zijn of haar gegevens veilig en versleuteld worden verzonden. Om de content en jouw website veilig te kunnen houden tegen aanvallen van buitenaf, is het ook verstandig om gebruik te maken van een firewall.

Voorkom misleidende inhoud en pop-ups!

We hebben het hierboven al even besproken. Dominant aanwezige pop-ups, agressieve banners of het belemmeren van zoektocht naar waardevolle content wordt ook in 2021 niet gewaardeerd. Natuurlijk mag je promotie banners plaatsen, maar doe dit vooral subtiel zonder de gebruiker te belemmeren in datgene waar hij of zij naar op zoek is.

Conclusie

Als je nu begint met het optimaliseren van jouw website snelheid, ben je ruim op tijd om te kunnen voldoen aan de nieuwe Google statistieken voor 2021. Niet alleen omdat je jouw website graag bovenaan in de zoekresultaten ziet, maar natuurlijk ook omdat je jouw bezoekers een fijne ervaring wilt bieden. Dat betekent een snelle en veilige website die ook mobielvriendelijk is. Naast een snelle website, blijft ook een kwalitatieve inhoud van vooraanstaand belang in 2021.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81