Keyword Density (Zoekwoorddichtheid)

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is zoekwoorddichtheid of keyword density?

Zoekwoorddichtheid is het aantal keren dat je een zoekwoord gebruikt of voorkomt in een tekst. Dit moet in verhouding staan met het totaal aantal gebruikte woorden. Bijvoorbeeld op een webpagina of in een tekst. Een ander woord voor zoekwoorddichtheid is keyword density. Ook zoekwoord frequentie wordt soms gebruikt. De keyword density wordt weergegeven in percentages.  Een goed percentage draagt bij aan de SEO of zoekmachine optimalisatie.

Keyword density berekenen

Het berekenen van de keyword density of zoekwoorddichtheid is belangrijk. Daarmee kun je keyword stuffing voorkomen. Je berekent de dichtheid door de zoekwoorden te tellen. Daarna bereken je hoeveel woorden de tekst of de landingspagina bevat. Stel dat je het zoekwoord SEO 12 keer hebt gebruikt in een tekst van 500 woorden. Dat komt neer op een keyword density van 2,4%.

Zoekwoorddichtheid = Aantal keer dat een zoekterm gebruikt wordt / Totaal aantal woorden x 100

De meeste SEO experts hanteren een zoekwoorddichtheid van 1-3%. Google geeft geen informatie vrij of en welke richtlijnen zij hanteren.

Check je keyword density met deze online tool

De keyword density van een pagina of een tekst kun je checken met verschillende tools. Je kunt gebruik maken van zowel gratis als betaalde diensten. Betaalde tools zijn vaak wat meer uitgebreid. Dat betekent dat je ook gebruik kunt maken van allerlei andere handige functies. Gericht op zoekmachine optimalisatie of content marketing. Door gebruik te maken van een tool hoef je de zoekwoorddichtheid niet zelf te berekenen. Dat wordt voor je gedaan. Bijvoorbeeld door de tekst of de URL van de betreffende pagina in te voeren.

WordCounter

WordCounter is een gratis tool voor het checken van de zoekwoorddichtheid. De keyword density wordt overzichtelijk weergegeven in percentages. Door gebruik te maken van WordCounter heb je de beschikking over nog meer praktische functies. Je kunt bijvoorbeeld het aantal woorden en tekens tellen. Ook kun je de content controleren op plagiaat en grammaticale fouten. Alles wat je bewerkt of wijzigt wordt automatisch opgeslagen.

Keyword destiny controleren met WordCounter

SemRush

SemRush is een betaalde tool voor het berekenen van de keyword density. Daarnaast kun je gebruik maken van nog eens 50 handige functies. SemRush helpt je bij het ontdekken van de beste zoekwoorden zodat jij hoogwaardige en SEO vriendelijke content kunt creëren. Natuurlijk met een optimale zoekwoorddichtheid in jouw blogs, artikelen of webpagina.

In SemRush kun je de keyword density checken door naar: "On Page SEO checker" te gaan en vervolgens onder: "Backlinks" op: "See detailed Analytics" te klikken (vraag me ook niet waarom het hier verstopt zit). Het mooie van SemRush is dat je ook de statistieken van je concurrent kunt inzien en kunt kijken in hoeverre jouw content afwijkt van die van je concurrent.

SemRush keyword density

De zoekwoorddichtheid van long tail keywords controleren

De kans is groot dat je jouw webpagina of blogs voorziet van long tail zoekwoorden. Het berekenen van de keyword density is dan wat complexer. Zeker wanneer je gebruikt maakt van een onbetaalde tool. De woorden worden dan in de meeste gevallen niet als een long tail zoekwoord gezien. Ze worden elk apart berekent waardoor het percentage van de zoekwoorddichtheid niet helemaal klopt. Als je veel lange zoekwoorden gebruikt heb je een meer uitgebreide tool nodig. Een gratis keyword density checker heeft deze mogelijkheid vaak niet. In dit geval kun je het beste nadenken over het gebruik van een betaalde dienst.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81