Ahrefs

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een digitale marketing tool die veel informatie biedt over banklinks en helpt om je SEO strategie te verbeteren. Ook kun je er informatie op SEO gebied mee vinden over je concurrenten. Je kunt bijvoorbeeld de autoriteit van backlinks controleren, de ranking monitoren of gebruik maken van een tool voor de beste zoekwoorden. Met Ahrefs kun je jouw SEO campagnes niet alleen lanceren, maar ook uitstekend optimaliseren.

Ahrefs en backlinks

Ahrefs is bekend om zijn backlink checker. Het heeft één van de grootste databases met live links. De backlink checker maakt gebruik van crawling software. Op deze manier kun je jouw website recreëren in de ogen van de zoekmachines. Daardoor weet je precies hoe jouw website in elkaar steekt. Het helpt je om de website te optimaliseren voor de zoekmachines.

Backlinks verwijzen naar de content of een webpagina van jouw website. Ze zijn afkomstig van websites met een hoge autoriteit. Daarmee kun je de geloofwaardigheid van jouw eigen website vergroten. Dit heeft ook een positief effect op de ranking in de zoekmachines. Veel bedrijven verdienen backlinks door het creëren van hoogwaardige content.

Tenslotte kan deze inhoud worden gedeeld met andere bedrijven binnen dezelfde industrie. Wanneer dit voor een website met autoriteit interessant genoeg is, kunnen ze naar deze inhoud verwijzen in de vorm van een backlink. Wanneer de zoekmachine opmerkt dat deze belangrijke website verwijst naar jouw domein, heeft dat een positieve invloed op jouw ranking. Google gaat er namelijk vanuit dat de informatie op de autoritaire website correct is.

Ahrefs is voorzien van een dashboard. Hierop kun je al jouw gegevens inzien en bijhouden. Om de prestaties en de gezondheid van jouw website te controleren, hoef je alleen maar een URL toe te voegen. Ahrefs laat je direct een waardevol overzicht laten zien. Zoals nieuwe links en verwijzende domeinen, maar ook jouw URL ranking en mogelijke fouten.

5 Ahrefs tools die je helpen bij jouw SEO strategie

Met Ahrefs kun je veel meer dan alleen de autoriteit van backlinks controleren. Dit zijn de 5 meest belangrijke en nuttige tools die je helpen bij de SEO strategie voor jouw bedrijf.

1. Content Explorer

Je weet dat hoogwaardige content een belangrijke rol speelt op jouw website. Bijvoorbeeld wanneer je meer leads wilt ontvangen of vindbaar wilt zijn in de zoekmachines. Met de content explorer van Ahrefs vind je de meest populaire onderwerpen. Een waardevolle tool als ondersteuning voor het verbeteren van jouw content marketing campagnes.

Deze tool zoekt namelijk in een database met miljarden populaire artikelen. Vervolgens genereert de tool een lijst met content op basis van het door jou ingegeven onderwerp. De populariteit van de artikelen is gebaseerd op de hoeveelheid organisch verkeer dat ze ontvangen, hoeveel websites er naar de content linken én hoe vaak het artikel is gedeeld via social media kanalen. Met deze ahrefs tool heb je ook de beschikking over handige filters.

2. Site Explorer

Als je de backlinks van jouw website wilt analyseren, gebruik je de Site Explorer tool van Ahrefs. Deze tool geeft inzicht in de hoeveelheid backlinks die je hebt verdiend. Daarnaast kun je de hoeveelheid backlinks en het websiteverkeer vergelijken met jouw concurrenten.

Door gebruik te maken van deze tool weet je dus precies hoe jouw SEO campagnes het doen én die van jouw concurrenten. Dat doe je met de backlink checker en de organic traffic research tool. Daarmee kun je zien hoe de concurrentie rankt op specifieke zoekwoorden.

Organic Traffic Research

Deze tool is vooral handig wanneer je wilt weten op welke specifieke zoekwoorden jouw concurrentie rankt. Zeker wanneer zowel jij als de concurrent vrijwel dezelfde zoektermen gebruiken die gerelateerd zijn aan de branche. Met deze Ahrefs tool weet je ook hoe jouw website scoort ten opzichte van anderen. Je kunt goede zoekwoorden ontdekken.

Daardoor kun je jouw SEO campagnes nog completer maken. Daarnaast krijg je inzichtelijk welke content jouw doelgroep het meest interessant vindt. Op basis van deze informatie kun je jouw website en de inhoud daarvan nog beter optimaliseren.

Backlink Checker

Onder deze sectie vind je ook de backlink checker van Ahrefs. Hiermee kun je zien welke websites linken naar de inhoud van jouw website én die van de concurrentie. Ook kun je controleren of anderen backlinks hebben die op jouw website nog ontbreken. Met deze tool kun je natuurlijk ook de kwaliteit van een backlink controleren.

3. Rank Tracker

Ahrefs bevat ook een rank tracker. Daarmee kun je jouw Google ranking controleren. Zowel op de desktop als op mobiele apparaten. Deze tool stuurt je regelmatig inzichtelijke rapporten. Je kunt zien hoeveel kliks er afkomstig zijn van organische verkeer, wat jouw gemiddelde positie binnen de zoekresultaten is en hoeveel websiteverkeer je ontvangt.

De rank tracker van Ahrefs is heel eenvoudig in te stellen. Het enige wat je hoeft te doen is het aanvoeren van een lijst met trefwoorden die van belang zijn voor jouw onderneming, product of dienst. Desgewenst kun je ook andere landen of URL’s van de concurrentie toevoegen. Met de rank tracker weet je precies hoe jouw Google ranking tot stand komt.

4. Keyword Explorer

Met de keyword explorer van Ahrefs kun je belangrijke zoekwoorden ontdekken voor jouw SEO campagne. De database is gevuld met miljarden zoekwoorden. Je kunt deze trefwoorden niet alleen ontdekken, maar ook direct zien hoe vaak hiernaar wordt gezocht en hoeveel klikken ze genereren. Deze Ahrefs tool voor zoekwoorden kun je gebruiken in meer dan 100 landen. Handig wanneer jouw bedrijfsactiviteiten zich ook richten op het buitenland.

5. Website Audit

Wanneer je jouw website continu optimaliseert, is de kans op fouten groter. De website audit tool van Ahrefs controleer jouw website hierop. Dat hoef je dus niet handmatig te doen. De tool analyseert jouw website regelmatig om veel voorkomende problemen op te kunnen sporen. Heeft de tool een foutje ontdekt? Dan krijg je hier direct een melding van. Daarnaast genereert deze tool ook rapporten met de prestaties en gezondheid van jouw website.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81