Google Trends

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is Google Trends en wat kun je ermee?

Google Trends is een tool van Google waarmee je kunt achterhalen of een zoekterm in Google seizoensgebonden is. Je kunt per dag, maand of jaar zien hoe vaak er op een bepaalde zoekterm gezocht wordt. Ook kun je zien in welke regio of land er met welke frequentie gezocht wordt op bepaalde zoektermen.

In onderstaand voorbeeld kun je zien dat de zoekterm: "scootmobiel" erg seizoensgebonden is. Er wordt veel meer in de zomermaanden gezocht op de zoekterm scootmobiel dan in de wintermaanden. Dit is ook logisch te verklaren doordat in de zomer waarschijnlijk meer mensen van huis willen dan in de winter.

Voorbeeld Google Trends
* Voorbeeld Google Trends

LET OP!

Google Trends is géén geschikte manier om te achterhalen hoe vaak er op een bepaalde zoekterm wordt gezocht. Hiervoor kun je beter een zoekwoorden onderzoek doen via Google Ads, SemRush of Ahrefs.

Zoektermen vergelijken

Met Google Trends kun je ook twee of meer zoektermen met elkaar vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt weten of er vaker op "hovenier" of op: "tuinman" gezocht wordt. In onderstaand voorbeeld hebben we de trends van: "scootmobiel" en "rollator" met elkaar vergeleken.

Voorbeeld Google Trends vergelijken
* Voorbeeld vergelijken in Google Trends

Zoekvolume per regio

In onderstaand voorbeeld hebben we de zoekterm: "carnaval" vergeleken in Nederland per regio. Je ziet dat de zoekterm erg seizoensgebonden is en dat er vooral in Noord-Brabant en Limburg wordt gezocht op carnaval.

Voorbeeld Google Trends per regio
* Voorbeeld verschillen per regio in Google Trends

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81