Wildcard / Jokerteken

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Begrip wildcard / jokerteken

Een wildcard is een teken of tekens die in een zoekopdracht kunnen worden gebruikt en die iedere letter kunnen voorstellen. Men noemt dit ook wel 'jokertekens' omdat dit teken door elk ander karakter vervangen kan worden, net als bij pesten. Bekende tekens zijn een asterisk ( * ) en het vraagteken ( ? ). Dit is afhankelijk van de software die je gebruikt. Een wildcard kan gebruikt worden voor het zoeken naar bestanden op een Unix, DOS of Windows computer, maar ook in complexe database software.

De asterisk *

De asterisk is afkomstig van het Griekse asteriskos en betekent 'sterretje'. Het is een typografisch symbool in de vorm van een sterretje met vijf of zes punten. Deze wildcard gebruik je ter vervanging van één of meerdere letters in je zoekterm. Je kunt het teken vooraan de zoekterm zetten. Bijvoorbeeld *manage, levert 'management' en 'mismanagement' op. Het teken kan ook in het midden worden geplaatst: an*iteit. Deze zoekterm levert onder andere 'anonimiteit' en 'animositeit' op. Tot slot kun je de asterisk ook aan de achterzijde zetten. Als je appel* gebruikt, krijg je 'appel', 'appelboom', 'appelsap' als resultaat. Probeer niet te vroeg of te laat in je zoekterm het teken ( * ) te gebruiken. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over obesitas, type dan 'obes*' en niet bijvoorbeeld 'ob*'. Dan krijg je te weinig resultaten.

Het vraagteken ?

De wildcard ( ? ) gebruik je ter vervanging van exact één karakter. Je kunt dit teken gebruiken achteraan het woord en in sommige databanken ook midden in een woord. Als je de zoekterm suiker? intypt, krijg je alle resultaten van het woord 'suiker' gecombineerd met vier willekeurige andere tekens erachter. Zoals suikerbiet, suikerriet en 'suikerwafel'. Je kunt ook vaak het vraagteken midden in het woord zetten: b?d. Dat levert onder andere 'bad' en 'bod' op, maar niet 'bood'. Een goed gebruik van deze wildcard levert precies je gewenste zoekresultaten op.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81