Backlinks

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

 • Direct gratis in je mailbox
 • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
 • Direct toepasbare SEO tips

Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link van een andere website die verwijst naar jouw website. Backlinks zijn voor veel zoekmachines één van de belangrijkste ranking factoren om te bepalen welke positie een website krijgt in de rangschikking van Google.

Hoe belangrijk een link is en hoe zwaar deze meetelt in de ranking is van een aantal zaken afhankelijk. Zoals bijvoorbeeld:

 • Wordt er terug gelinkt vanaf de andere website? Als dit het geval is zal Google dit opmerken als een linkruil en de link minder waarde toekennen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een ABC linkruil.
 • Sluit het onderwerp van de website waar de backlink op staat aan bij jouw website? Als dat het geval is zal Google de link meer waarde toekennen.
 • De positie van de link: staat de link onderaan de website in de footer of prominent tussen de content?
 • Het aantal links op de pagina waar jouw backlink staat. Staan er 100 links op of maar één? Dit wordt ook wel link juice genoemd.
 • De domein- of pagina waarde van de website waar de backlink op geplaatst is, ook wel DA en PA genoemd. Verwijzen er veel links naar de pagina waar jouw backlink op staat? Dan krijgt jouw pagina ook meer waarde mee.

Waarom heb je backlinks nodig?

Het aantal links naar je website bepaald dus voor een groot gedeelte de positie van je ranking binnen Google. Het verzamelen van hoogwaardige links naar je website is dus belangrijk voor je SEO. Het levert je een hogere ranking binnen je Google resultaten op en dus uiteindelijk meer bezoekers.

Controleren hoeveel backlinks je website heeft

De beste en meest uitgebreide tool om gratis je backlinks te checken is die van Ahrefs. Ahrefs heeft samen met Semrush en Majestic een van de grootste databases en kennis van backlinks. Als je toch gaat betalen voor een SEO tool zou ik Semrush adviseren omdat dit over het algemeen de meest complete tool is om te gebruiken. Meer hierover kun je vinden in onze blog: "Wat is Semrush en wat kun je ermee?".

Gratis backlinks checker van Ahrefs
* Gratis backlink checker van Ahrefs

Hoeveel backlinks heb je nodig om op nummer 1 in Google te komen?

Het aantal backlinks dat je nodig hebt om op nummer één in Google te komen is geheel afhankelijk van je concurrentie, dit wordt ook wel keyword difficulty genoemd. Hoe hoger het getal, hoe hoger de concurrentie en hoe moeilijker het is om te scoren op een bepaalde zoekterm.

Hoe kom je aan backlinks?

Er zijn verschillende manieren om aan backlinks te komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Advertorial op nieuws websites: laat een advertorial schrijven voor een nieuws website bij jouw in de buurt. Vaak kun je voor een klein bedrag een bericht laten plaatsen met hierin een link verwerkt naar jouw website. Een ander voordeel hiervan is dat je het bericht ook aan kunt laten sluiten bij de content die op je website staat en de link dus extra waarde doorgeeft.
 • Bloggen en gastbloggen: het schrijven van hoogwaardige blogs is ook een goede manier om meer links naar je website te verzamelen. Als mensen de inhoud van de blog interessant vinden zal er vanzelf gelinkt worden naar deze blog. Een andere manier is door het schrijven van gastblogs. Met gastblogs schrijft je vaak gratis een bericht dat geplaatst wordt op een andere website. Vaak wordt er in het artikel of bij de auteur een link verwerkt naar jouw website.
 • Startpagina's: startpagina's worden nog steeds veelvuldig gebruikt voor het uitwisselen van links. Vaak kun je een gratis link krijgen door op een andere website een link terug te plaatsen.
 • Links kopen: veel online marketing bureau's beschikken over grote netwerken van websites waar je links op kunt kopen. Let wel goed op de kwaliteit van de links en vraag altijd op welke websites je links geplaatst zijn.

Tips om gratis backlinks te krijgen

Er zijn een aantal manieren om gratis links naar je website te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een account aanmaken op pexels.com. Hier kun je vervolgens zelf gemaakte foto's uploaden die andere mensen mogen gebruiken. In je profiel kun je een link verwerken naar je eigen website.

Een andere manier is door te reageren op blog berichten. Soms kun je bij het achterlaten van een comment ook een link plaatsen naar je website.

Ook het aanmelden bij verschillende websites met bedrijfsinformatie kan je een aantal gratis links opleveren.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81