4 ultieme tools om de snelheid van je website te testen

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

De snelheid van je website speelt een belangrijke rol in de vindbaarheid van je website. En dit is ook niet zo gek aangezien 17% van de bezoekers afhaakt als je website niet binnen 3 seconden is geladen, bij 4 seconden loopt dit percentage zelfs op tot 25%! Het gaat hier dan om de zogeheten FCP snelheid oftewel First Contentful Paint. Dit is het moment waarop het eerste zichtbare deel van je website geladen is, javascript kan bijvoorbeeld nog op de achtergrond aan het laden zijn voor extra functionaliteiten.

Visueel voorbeeld van de FCP van een website:
FCP weCare Media

Hieronder vind je 4 tools waarmee je de snelheid van je website kunt checken en een vergelijking van de tools. Ook verklap ik welke tool mijn absolute favoriet is.

TIP: test niet alleen je homepage maar meerdere pagina's van je website deze kunnen andere functionaliteiten of design elementen bevatten die eventueel voor vertraging kunnen zorgen.

Google PageSpeed

Google PageSpeed is verreweg de meest gebruikte tool. En niet zo gek ook want dit is immers de tool van Google zelf, de partij die bepaald hoe hoog je website verschijnt in de zoekresultaten. De test geeft in een cijfer weer hoe goed je website scoort. De scores zijn onder verdeeld in 3 categorieën:

  • 0-49: Laag
  • 50-89: Gemiddeld
  • 90-100: Uitstekend

Ook geeft de tool duidelijk aan wat er verbeterd moet worden en als je de juiste technische kennis hebt, hoe je dit moet doen.

Google PageSpeed

GTmetrix

GTmetrix is een tool die je veel voorbij ziet komen op YouTube. Het is een uitgebreide tool die veel informatie geeft en heel duidelijk omschrijft hoe je de snelheid van je website kunt verbeteren.

Het enige nadeel van deze tool is dat de gratis versie alleen een testlocatie in Vancouver heeft. Voor de meeste Nederlandse website's geeft deze tool dus een vertekend beeld over de exacte laadtijd omdat de meeste bezoekers uit Nederland komen en niet uit Vancouver. Dit heeft te maken met de grote afstand tussen de testlocatie en de locatie waar je server staat (het liefst zo dicht mogelijk bij je doelgroep) heel groot is. Daardoor kun je zo maar een halve tot hele seconden afwijking hebben met de laadtijd van je website door een gebruiker in Nederland.

GTmetrix

Pingdom

Pingdom is een tool om gemakkelijk de snelheid van je pagina te meten. De test is relatief kort en in tegen stelling tot GTmetrix kun je met Pingdom wel gratis je server locatie selecteren. Ik gebruik Pingdom vaak als eerste test om te kijken hoe snel een website laadt of hoeveel mb er geladen wordt. Hierdoor heb ik een indicatie hoe ver de website al is geoptimaliseerd.

Pingdom weCare Media

WebPageTest

Met WebPageTest kun je werkelijk alles meten! En daarom ook mijn absolute favoriet. Als je de website voor de eerste keer bezoekt schrik je waarschijnlijk van het uiterlijk maar het zijn de funcionaliteiten waar het om gaat. Je kunt verschillende locaties selecteren maar bijvoorbeeld ook: internetsnelheid, apparaat (van smartphone tot desktop en van iPhone tot Android apparaat), met of zonder javascript. Name it en je kunt het testen met WebPageTest!

Je krijgt een duidelijk overzicht met de FCP tijd van je website (een voorbeeld hiervan staat bovenaan deze blog). En je krijgt een "Waterfall" overzicht met alle elementen, plaatjes, scripts, SSL certificaten, lettertypes alles wat op je website geladen wordt. Je kunt per element zien hoeveel laaddtijd van je website dit inneemt. Ook kun je elk element nog los aanklikken voor extra informatie. Bijvoorbeeld het bovenste element is als je een website met SSL certificaat hebt interessant. Er wordt altijd gezegd dat SSL certificaten positief bijdragen aan de vindbaarheid van je website. Alleen als een SSL certificaat erg traag is kan dit dus juist negatief bijdragen aan de vindbaarheid van je website. Omdat je het voordeel dat een SSL certificaat je website geeft verliest op de laadtijd van je website.

WebPageTest weCare Media

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81