Lang heb ik getwijfeld om deze blog te schrijven. Regelmatig zie ik ze voorbij komen, de blogs waarom je voor WordPress moet kiezen en waarom het zo geweldig is. Raar denk ik dan, onze ervaring met WordPress is heel anders.
Het begon allemaal zo'n 14 jaar geleden op de school voor ICT (een opleiding die dichter bij mijn passie staat bestond toen nog niet). Ik ontmoette Michael en samen hadden we één passie: websites maken. De functie deed er nog niet toe maar we bouwden het liefst websites vanaf 0 op, helemaal door ons zelf geschreven.
Toen kwam WordPress en het was geweldig, één systeem waar je veel makkelijker websites in kon bouwen. Ze scoorde goed in Google, met het installeren van twee plugins was je klaar.
Eigenlijk is de vraag niet waar het mis ging met WordPress, maar waarom Google niet meer van WordPress houdt. WordPress dat oorspronkelijk ontwikkeld is als blog website werd steeds groter en nam al snel een groot deel van de markt in handen. Door de opkomst van smartphones en tablets moesten websites opeens op 3 verschillende apparaten werken. Thema's werden steeds complexer en moesten nog steeds door Jan en alleman te gebruiken zijn en bovendien ook nog voor allerlei verschillende toepassingen; van blogs, webshops, video platformen tot websites voor ondernemers in het MKB. Hierdoor wordt er steeds meer overbodige code ingeladen met als gevolg dat websites traag werden.
Ook begonnen hackers zich op WordPress te richten en hadden al snel succes. Veel oude plugins zijn op een zolderkamertje gemaakt (waar overigens niets mis mee is). Maar werden vervolgens niet meer geüpdatet. De maker van de plugin was iets anders gaan doen, had een baan gekregen, was een wereldreis aan het maken, noem de redenen maar op. Hierdoor ontstonden grote beveiligingslekken met als gevolg dat veel websites gehackt zijn.
Door het toenemen van het aantal smartphone gebruikers voerde Google een snelheids update uit. En werd er voortaan gemeten hoe lang het duurt om een website te laden en nam dit mee als belangrijke ranking factor in het algoritme. Even later werd er een beveiligingsupdate uitgerold, dat eveneens als ranking factor meegenomen werd. Hierdoor sta je eigenlijk al met 2-0 achter als je WordPress gebruikt.
Er is een update beschikbaar voor WordPress, je klikt op updaten en vervolgens blijkt dat die handige plugin die je gebruikt niet meer werkt met de nieuwe versie van WordPress. Of het thema niet meer werkt met de nieuwe versie van WordPress. Je besluit alles maar te updaten met als gevolg.. website kapot. Als je geluk hebt dan heb je een back-up en kun je een back-up terug zetten waar alle nieuwe updates niet in zitten.
Je denkt fuck it en begint opnieuw met een website, niet het leukste werk en als je niet goed oplet ben je ook nog je oude Google ranking kwijt of huurt iemand in die de problemen weer (vaak tijdelijk) oplost en bent weer een hoop geld kwijt.
Een standaard WordPress installatie bestaat uit 11 tabellen in de database. Na het toevoegen van het thema en wat plugins loopt dit al snel op naar minimaal 50. Wat maakt het uit hoor ik je denken, nou heel veel! De tabellen worden bij elke bezoeker of muisklik aangeroepen en uitgelezen om vervolgens als complete website op het scherm getoond te worden. Om een vergelijking te geven, onze website heeft slechts één tabel nodig (voor de blog die je nu leest) en wordt alleen op deze pagina aangeroepen. Daardoor is onze website vele malen sneller als dat we dezelfde website in WordPress zouden maken.
Ja je leest het goed, WordPress is traag. Trager dan traag zelfs. Het probleem met de database structuur heb ik hierboven al omschreven. Als ik af en toe mensen hoor praten over WordPress is het eerste dat ze vaak zeggen: het is zo makkelijk met een paar klikken verander je heel de functionaliteit van je website. Wil je een blog? Dan kun je die met een paar muisklikken toevoegen. Liever een video platform voor video's? Ook dit is met een paar muisklikken geregeld. Dit houdt wel in dat alle code van de verschillende mogelijkheden verwerkt zit in de website (maar vaak 9 van de 10 functionaliteiten niet gebruikt worden) én wel ingeladen moeten worden in de code. En de website hier trager van wordt.
Ook thema's hebben tegenwoordig duizenden mogelijkheden en moeten met enkele muisklikken compleet aan te passen zijn naar jouw wensen. Alle mogelijke combinaties moeten wel verwerkt zitten in de code, waardoor je immense lappen code krijgt die bij elke muisklik doorgelopen moeten worden.
Naast de database en het thema heb je ook miljoenen plugins om functionaliteiten toe te voegen aan je website. Elke plugin die je installeert gaat je website ongeveer 50 tot 100ms langzamer van laden. En 50 tot 100ms klinkt misschien niet veel maar tel alle plugins maar bij elkaar op, vaak heb je er zo 20 nodig. Dit betekend dat je website één tot twee seconden langzamer laadt. En daar komt WordPress zelf met alle teksten, foto's en scripts óók nog bij.
Recent onderzoek van Google geeft aan dat 53% van de smartphone gebruikers een website weg klikt als deze langer dan 3 seconden nodig heeft om te laden.
Als online marketing bureau doen wij ook marketing voor websites die niet door ons gemaakt zijn. WordPress is 30% van de markt en daardoor werken wij dus ook bijna dagelijks met WordPress. En om eerlijk te zijn, ik kan het helaas niet anders verwoorden maar ik haat het met een passie. Inloggen in het admin gedeelte, vervolgens klik je ergens en daarna is het wachten.. wachten.. wachten.. voordat de pagina geladen is. Weer een klik.. wachten.. wachten.. nog langer wachten.. koffie gaan zetten.. ah! de pagina is geladen.
Nee, WordPress gebruiken is niet altijd slecht. Wil je een simpele blog beginnen met niet al te veel functionaliteiten? Dan is WordPress een prima keuze. Ga op zoek naar een thema dat niet te veel code bevat, en een snelle hosting partij en je kunt aan de slag!
Wil je een website maken voor je bedrijf of een webshop beginnen? Dan is WordPress absoluut niet te beste keuze. Er zijn website bouwers die zich gespecialiseerd hebben in WordPress, zij weten exact welke plugins er wel en niet gebruikt moeten worden (er zijn wel kwalitatief goede plugins geschreven die onderhouden worden maar deze zijn vaak betaald). Maar wij blijven van mening dat het gebruik van het admin gedeelte van WordPress tergend blijft en willen onze klanten hier niet mee opzadelen.
Er zijn verschillende alternatieven voor WordPress, zo hebben wij voor websites het eigen geschreven Enchanted CMS. Voor webshops is het erg afhankelijk van de toepassing of het aantal producten wat het meest geschikte CMS is. Je kunt altijd vrijblijvend met ons sparren over een geschikt CMS.