De 14 beste zoekmachine alternatieven voor Google

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

 • Direct gratis in je mailbox
 • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
 • Direct toepasbare SEO tips

De 14 beste zoekmachine alternatieven voor Google

Dat Google onze persoonlijke gegevens gebruikt voor het bieden van een gepersonaliseerde ervaring is algemeen bekend. Soms wil je liever niet gevolgd worden op het internet. Ook een overvloed aan persoonlijke advertenties op den duur vervelend.

In dat geval ga je op zoek naar een alternatief voor de Google zoekmachine. Gelukkig zijn er tal van goede alternatieven voor jouw zoekopdrachten. In deze lijst vind je 14 andere zoekmachines dan Google. De lijst met zoekmachines wordt  willekeurige weergegeven.

1. DuckDuckGo

Als je veel waarde hecht aan online privacy, dan is DuckDuckGo een goed alternatief voor Google. De zoekmachine staat bekend om zijn hoge mate van gebruikers privacy. DuckDuckGo volgt jouw online activiteiten niet. Daardoor wordt je dus ook niet achtervolgt door persoonlijke advertenties. De zoekmachine heeft een overzichtelijke interface.

Je kunt tevens de extensies van DuckDuckGo toevoegen aan je browser. Zo blijven jouw online activiteiten altijd privé. De zoekmachine biedt alle standaard functies zoals je die gewend bent van Google. Je kunt zelfs gebruik maken van de “Bangs” functie. Met deze functie kun je rechtstreeks zoeken op andere websites. Zoals YouTube en Wikipedia.

Daarvoor hoef je jouw zoekopdracht alleen maar vooraf te laten gaan door een uitroepteken (!). Als je gebruik maakt van de DuckDuckGo browser profiteer je van nog meer privacy. Cookies en trackers worden geblokkeerd terwijl je jouw browser gegevens met één klik op de knop kunt wissen. DuckDuckGo hoort ook in deze lijst met zoekmachines thuis door de Email Protection service. Deze houdt jouw e-mail privé en blokkeert trackers in e-mails.

DuckDuckGo

Waarom DuckDuckGo gebruiken?

 • Beste alternatief voor Google op het gebied van privacy
 • Volgt jouw online activiteiten niet
 • Minimale advertenties
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Biedt een privacy-gerichte browser met e-mail bescherming

2. Bing

Bing is na Google de op één na populairste zoekmachine van Microsoft. De zoekmachine heeft een goede marktpositie veroverd. Bing is een visueel ingestelde zoekmachine. Het biedt zijn gebruikers verschillende tools voor een betere ervaring. Yahoo! Search biedt zoekresultaten in de Bing zoekmachine. De homepage heeft een interactieve achtergrond.

Deze wordt telkens voorzien met visueel aantrekkelijke afbeeldingen. Van onder andere dieren, bijzondere locaties of sporten. Als je wilt zoeken naar video’s kun je gebruik maken van een raster met grote miniaturen. Ze bieden een preview terwijl je hovert met je muis.

De video kun je vervolgens op dezelfde pagina laten afspelen met één muisklik.

Bing biedt tevens tal van andere mogelijkheden. Zoals adverteren, vertalen en spellingscontrole. Bing heeft ook mobiele applicaties voor zowel Android als iOS besturingssystemen. Daarmee is Bing één van de beste Google alternatieven.

Bing

Waarom Bing gebruiken?

 • Beste zoekmachine voor video zoeken
 • Diverse handige functies
 • Speciale functies voor programmeurs

3. YouTube

Ook YouTube is een goed alternatief voor de Google zoekmachine. Het is een onderdeel van Google. Het video platform is de op één na grootste zoekmachine ter wereld. De zoekmachine heeft een gebruiksvriendelijke interface.

Hier kun je eenvoudig zoeken op videocontent. Daarbij kun je gebruik maken van diverse filters. Dit alternatief voor de Google zoekmachine heeft ruim 3 miljard zoekopdrachten per maand. Daarmee heeft YouTube een groter zoekvolume dan Bing, Yahoo en AOL samen.

Waarom YouTube gebruiken?

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Zoekopdrachten opslaan en bewaren
 • Diverse filterfuncties
 • Onderdeel van Google

4. Ecosia

Ecosia bestaat al sinds 2009. Toch zijn nog niet veel mensen bekend met deze gratis zoekmachine als alternatief voor Google. Toch is Ecosia voor veel gebruikers een goede keuze. De gebruikersinterface is namelijk overzichtelijk en in veel opzichten gelijk aan die van Google. De browser van Ecosia verwerkt jouw zoekopdrachten snel en makkelijk.

Met het geld dat de zoekmachine verdient worden bomen geplant over de hele wereld. Dit is één van de USP’s van Ecosia. Daarnaast heeft de zoekmachine jouw online privacy hoog in het vaandel staan. Jouw activiteiten worden niet gevolgd of verkocht aan derden. De zoekmachine is beschikbaar in 7 talen. Daarnaast biedt het verschillende handige functies.

Zoals automatische suggesties en veilig zoeken. De zoekmachine van Ecosia wordt aangedreven door Bing. Daarom kun je gepersonaliseerde suggesties inschakelen. Je krijgt van Ecosia een unieke identificatiecode die wordt gedeeld met Bing en verwijderd.

Waarom Ecosia gebruiken?

 • Overzichtelijke gebruikersinterface
 • Geen overbodige online trackers of dataverzameling tools
 • Draagt een steentje bij aan een betere leefomgeving

5. Brave

Brave is een privacy gerichte browser die onlangs zijn eigen zoekmachine lanceerde. Brave Search Beta bestaat sinds juni 2021. De browser heeft in oktober 2021 Google als zijn standaard zoekmachine ontslagen. Brave ontvangt op dit moment ruim 80 miljoen zoekopdrachten per maand. De zoekmachine volgt jouw online activiteiten niet.

Dit alternatief voor Google heeft zijn eigen onafhankelijke zoekindex. De index verfijnt de zoekresultaten op basis van anonieme feedback van zijn gebruikers. Des te meer mensen de Brave zoekmachine gebruiken, des te slimmer het wordt.

Waarom Brave Search gebruiken?

 • Overzichtelijke en persoonlijke zoekresultaten
 • Veilig zoeken is mogelijk door de diverse instellingen (zoals regio of inhoud filteren)

6. Qwant

Qwant is een Franse privacy georiënteerde zoekmachine. De zoekmachine verzamelt geen persoonlijke gegevens voor advertentie doeleinden. Qwant biedt veel functies die vergelijkbaar zijn met DuckDuckGo. Zo is de "Qwick Search Shortcuts" functie eigenlijk precies hetzelfde als de "Bangs" functie van de DuckDuckGo zoekmachine.

De gebruikersinterface is heel overzichtelijk en fijn in gebruik. De homepage toont tevens trending topics en nieuwsberichten op een georganiseerde manier. Als je een zoekopdracht ingeeft wordt deze weergegeven in 3 categorieën: web, nieuws en sociaal. Zo kun je nog verfijnder en efficiënter zoeken in de alternatieve zoekmachine van Qwant.

Ben je een liefhebber van muziek? Ook dan is Qwant een goed alternatief voor de Google zoekmachine. De website heeft een speciale sectie waar je nieuwe muziek en songteksten kunt ontdekken met behulp van AI (Artificial Intelligence).

Omdat Qwant jouw online acties niet volgt, biedt het misschien een minder gepersonaliseerde ervaring. Toch geven veel gebruikers tegenwoordig de voorkeur aan het ontsnappen aan de filters. Deze ontstaat door overmatige personalisatie. In dat geval kan dit alternatief voor Google je een heldere en verfrissende ervaring bieden. De zoekmachine is niet in alle landen beschikbaar. De zoekmachine is nog niet beschikbaar in India.

Waarom Qwant gebruiken?

 • Dit Google zoekmachine alternatief richt zich op privacy
 • Qwant kun je ook gebruiken als zoekmachine voor muziek en songteksten

7. Yahoo!

Yahoo! bestaat al langer dan Google. Slechts een klein deel gebruikt Yahoo! Search nog steeds voor hun dagelijkse zoekopdrachten. Yahoo! kun je gebruiken voor al jouw zoekopdrachten, maar dit Google alternatief heeft nog veel meer te bieden. De zoekmachine dient als een nieuwswebsite, een email service, shopping- en game center.

Yahoo! is beschikbaar in maar liefst 38 talen. Het is de standaard zoekmachine voor browsers zoals Mozilla Firefox. Sinds Flickr is geïntegreerd met Yahoo!, biedt het betere beeldresultaten en secties. Zoals Answers en Finance. Ze leveren een schat aan informatie. Op het gebied van privacy presteert Yahoo! zelfs beter dan de Google zoekmachine.

Waarom Yahoo gebruiken?

 • Tal van andere diensten naast zoeken
 • Beschikbaar in 38 talen

8. Search Encrypt

Search Encrypt is een meta search zoekmachine die privacy hoog in het vaandel heeft staan. De zoekmachine zorgt er altijd voor dat jouw online activiteiten veilig blijven. Search Encrypt beweert dat het geen identificeerbare informatie over gebruikers bijhoudt . Het maakt namelijk gebruik van lokale encryptie om jouw zoekopdrachten te beveiligen.

Search Encrypt haalt de zoekresultaten op bij haar netwerk van zoekpartners. De zoekmachine is een relatief nieuw alternatief voor Google. Het doet zijn best om de filterbubbel van gepersonaliseerde zoekopdrachten te voorkomen. Daarnaast heeft dit alternatief voor de Google zoekmachine ruim 23 miljoen bezoekers per dag.

Het meest opvallende kenmerk van de Search Encrypt zoekmachine is dat jouw lokale browsergeschiedenis na 15 minuten inactiviteit automatisch vervalt en wordt verwijderd. Jouw online privacy blijft geborgen. Ook als je jouw computer deelt met anderen.

Waarom Search Encrypt gebruiken?

 • Zoekmachine met veel online privacy
 • Biedt een auto-delete functie voor de browsergeschiedenis

9. Swisscows

Swisscows stond vroeger bekend als Hulbee. Dit is een zoekmachine met een privacy gerichte strategie. Dit alternatief voor Google is voornamelijk populair onder ouders die hun kinderen geschikte zoekresultaten willen laten zien. Het ingebouwde filter voor pornografische en gewelddadige inhoud kan binnen Swisscows niet worden uitgeschakeld.

Deze zoekmachine slaat geen persoonlijke gegevens op. Dat geldt ook voor IP-adressen, zoekopdrachten of andere identificaties. Dat maakt Swisscows in deze lijst met zoekmachines één van de beste alternatieven voor Google. De servers bevinden zich in Zwitserland. Dit land heeft de strengste privacywetten ter wereld.

Swisscows maakt gebruik van Bing voor het tracken van gegevens op basis van informatie voor de zoekresultaten. De zoekmachine heeft zijn eigen advertentiesysteem. Alle advertenties zijn gebaseerd op jouw zoekopdracht en niet op jouw locatie. Daarnaast biedt dit alternatief suggestie tags als je een zoekopdracht intypt in de query.

Waarom Swisscows gebruiken?

 • Ingebouwde filter voor pornografische en gewelddadige content
 • Zeer privacy gericht
 • Toont nuttige suggestie tags

10. SearX

SearX is een meta search zoekmachine en een prima alternatief voor Google. De zoekmachine wilt het internet meer toegankelijk en gedecentraliseerd maken. SearX verzamelt jouw gegevens niet en biedt resultaten uit verschillende bronnen. Zoals Google, Yahoo!, DuckDuckGo en Wikipedia. SearX is een open source Google alternatief.

Het is beschikbaar voor iedereen en is aanpasbaar als jouw eigen meta search zoekmachine op jouw server. Dit Google alternatief laat je de instellingen tweaken in de Preferences secties. Deze heeft geavanceerde opties die meestal niet beschikbaar zijn op andere zoekmachines. Vooral Torrent fans zullen maken graag gebruik van SearX. Het helpt je bij het vinden van koppelingen naar exacte bestanden via de meta search zoekmachine.

Waarom SearX gebruiken?

 • Eenvoudig aanpasbare zoekmachine
 • Veel online privacy
 • Biedt veel opties om de zoekresultaten te verbeteren

11. StartPage

StartPage is ontstaan uit een fusering met Ixquick. Dit was een standalone zoekmachine die zijn eigen resultaten toonde. Het ontwikkelde een andere zoekmachine met de naam StartPage. Dit om de zoekresultaten van Google op te kunnen nemen zonder de tracking. In 2009 werden ze samengevoegd en gaat de zoekmachine verder onder de naam StartPage.

Naast het ophalen van zoekresultaten biedt het een proxy dienst om veilig en anoniem op websites te kunnen surfen. Om cookieless internet te promoten, heeft het een aangepaste URL generator. Deze maakt het instellen van een cookie overbodig. Op deze manier kun je jouw instellingen op een privacy vriendelijke manier opslaan. Ook het thema van de zoekmachine is aan te passen. Het beschikt zelfs over een donkere modus.

Waarom StartPage gebruiken?

 • Er worden geen gegevens opgeslagen (ook geen IP-adressen)
 • Zoekmachine die vergelijkbaar is met Google zonder de tracking
 • Anonymous View functie om websites te bezoeken zonder getraceerd te worden
 • Familie filter dat snel schakelen tussen veilige zoek niveaus mogelijk maakt

12. Yandex

Yandex is een zoekmachine die vooral populair is in Rusland. Het beslaat ongeveer 55 tot 65% van het aandeel in de Russische zoekmarkt. Yandex wordt ook veel gebruikt in sommige delen van Europa. Daar staat het op de 5e plaats van zoekmachine wereldwijd.

Yandex is waarschijnlijk één van de grootste concurrenten van Google. Dit omdat het soortgelijke diensten biedt. Zoals mobiele applicaties, een webbrowser, maps, een vertaalfunctie, analytics en cloud opslag. Het bevat zelfs een mailingdienst. Deze diensten maken Yandex tot een goed alternatief voor de Google zoekmachine.

De interface van de zoekmachine heeft een verzorgde uitstraling. De zoekresultaten pagina heeft een layout die vergelijkbaar is met die van Google. Je kunt zoeken op afbeeldingen en video's, maar blijft ook op de hoogte van het laatste nieuws.

Yandex is gevestigd in Rusland. Als je op zoek bent naar een andere zoekmachines dan Google en je waarde hecht aan online privacy, dan kun je Yandex beter niet gebruiken.

Waarom Yandex gebruiken?

 • Zoekmachine net vergelijkbare functies als Google
 • Overzichtelijke en verzorgde interface

13. Gibiru

Deze alternatieve zoekmachine voor Google behandelt niet alleen privacykwesties, maar ook censuur. Gibiru biedt sinds 2009 gratis en ongecensureerde anonieme zoekresultaten.

Gibiru slaat je zoekopdracht niet op op zijn servers. De records worden binnen enkele seconden na het uitvoeren van de zoekopdracht gewist.

Je downloadt de AnonymoX Firefox plugin van de PROXY pagina om al je zoekopdrachten via een proxy IP adres te versturen. Gibiru is een goed Google alternatief en biedt oplossingen voor zowel online privacy als censuur.

Waarom Gibiru gebruiken?

 • Maakt het zoeken van ongecensureerde inhoud eenvoudig
 • Garandeert jouw online privacy

14. DisConnect

DisConnect is een ander Google alternatief dan de andere opties in deze lijst met zoekmachines. Disconnect toont geen resultaten op zijn eigen pagina. In plaats daarvan leidt het jouw zoekopdracht om via de DisConnect servers. Zo worden de zoekresultaten anoniem weergegeven in de door jou geselecteerde zoekmachine.

Disconnect is geen pagina waarop je jouw zoekopdrachten uitvoert maar een browser extensie. Disconnect haalt zijn inkomsten uit een premium VPN dienst. De zoekresultaten die aan gebruikers worden gepresenteerd bevatten geen advertenties of affiliate codes.

Waarom Disconnect gebruiken?

 • Open source browser extensie
 • Anoniem gebruik van jouw favoriete zoekmachine
 • Beschikbaar voor Chrome, Firefox, Safari, Opera, Android en iOS
 • Flexibele opties om uit te kiezen

Waarom een alternatief voor Google zoekmachine gebruiken?

De verfijning van jouw zoekopdrachten binnen Google, is mogelijk omdat de zoekmachine ontzettend veel gegevens verzamelt. Als je dit liever niet wilt, kun je kiezen voor één van de alternatieven op de bovenstaande lijst met zoekmachines. Bijvoorbeeld omdat je veel waarde hecht aan online privacy en anonimiteit. Sommige alternatieven verwijderen jouw zoekopdrachten zelfs automatisch. Ze maken geen gebruik van tracking. Jouw online activiteiten worden niet gevolgd. Je hebt geen last van persoonlijke ads. Ben je op zoek naar een vervanger voor Google? Probeer dan zeker eens een alternatieve zoekmachine.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81