Hoe verwijder je een neppe Google review?

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

 • Direct gratis in je mailbox
 • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
 • Direct toepasbare SEO tips

Veel ondernemers maken het een keer mee, je ontvangt een mailtje van Google over een nieuwe review. Leuk denk je in eerste instantie, weer een review erbij dat is goed voor mijn lokale vindbaarheid en vertrouwen van potentiële klanten. Vervolgens begin je de review te lezen en wordt het langzaam duidelijk, deze persoon is geen klant maar laat toch een negatieve review achter.

Je kunt in eerste instantie twee dingen proberen:

 1. Ga na of je de afgelopen tijd een discussie of negatieve ervaring bij een klant hebt gehad. En of deze is terug te leiden aan de review. Als dit zo is kun je het beste direct contact met de klant opnemen om te kijken of je de band nog kunt verbeteren.
 2. De review is echt fake en bevat valse informatie. Valse reviews zijn tegen het beleid van Google en hier kun je melding van maken bij Google.

Hoe reageer je op een neppe Google review?

Je hebt de review net gelezen, bent furieus en wilt gaan reageren. Heel begrijpelijk, maar wacht eerst een tijdje om het te laten bezinken. Door te snel te reageren kan het zijn dat je agressief naar de klant over komt. Dit is voor nieuwe klanten alleen maar een bevestiging dat de review echt is. Blijf altijd bij jezelf en reageer netjes maar toch oprecht.

Je kunt reageren op een review door te zoeken op je bedrijfsnaam in Google. Vervolgens kun je op: "Google-reviews" klikken om te reageren op de reviews.

Reageren op Google review

Omdat het even kan duren voordat de review is verwijdert, adviseer ik toch om te reageren op de review. Bijvoorbeeld:

"Beste ...,

Bedankt voor de review, uw naam komt helaas niet voor in ons klantenbestand. Kunt u aangeven welke dienst u heeft afgekomen? En zou u dit willen mailen naar je@emailadres.nl dan lossen we het graag voor u op.

Alvast bedankt!"

Hoe verwijder je een neppe Google review?

Nadat je hebt gereageerd op de review is het tijd om aan te geven bij Google dat de review in overtreding is met hun beleid. Als je het niet eens bent met de beoordeling werkt dit overigens niet, hiervoor kun je het beste stap 1 van deze blog uitvoeren.

Stap 1) Ga naar je review pagina, scroll naar de review en klik op: "Markeren als ongepast".

Google review verwijderen

Stap 2) Klik op: "Deze review is niet relevant voor deze plaats" en vervolgens op de button: "Melden".

Google review verwijderen stap 2

TIP!

Google zal de review sneller beoordelen als deze door meerdere personen wordt gemarkeerd als ongepast. Je kunt er dus samen met wat collega's of vrienden voor zorgen dat de review sneller wordt beoordeeld, door deze met meerdere personen aan te geven als ongepast.

Kan ik nog iets doen als Google de review niet verwijdert?

Er is nog één mogelijkheid om de review te verwijderen, en dat is door contact op te nemen met Google mijn bedrijf. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

 1. Log in op je Google mijn bedrijf pagina: https://www.google.com/intl/nl_nl/business/
 2. Klik vervolgens op: "Reviews".
 3. Klik daarna onderaan in het menu op: "Support".
 4. Scroll naar beneden en klik op: "Contact opnemen" en typ bij stap 1 "Overig" ga naar de volgende stap.
 5. Kies vervolgens de optie: "Overig" en ga door naar de volgende stap.
 6. Klik op: "E-mail" en stuur een e-mail naar Google mijn bedrijf waar je duidelijk aangeeft dat het om een nep review gaat, nog nooit contact met deze persoon hebt gehad en dat het tegen de beleidsregels van Google reviews is.

Google Mijn Bedrijfsprofiel reviews uitschakelen

Google bepaalt zelf bij enkele branches dat het niet mogelijk is om reviews achter te laten, zoals bijvoorbeeld bij scholen. Helaas kun je Google niet vragen om de reviews voor jouw bedrijf uit te schakelen.

Google Mijn Bedrijfsprofiel verwijderen

De enige manier is om je bedrijfsprofiel te verwijderen uit Google. Dit heeft echter ook grote invloed op de lokale vindbaarheid van je website en zou ik zeker niet adivseren bij een aantal negatieve reviews. Doe je best om een aantal positieve reviews te verzamelen door bijvoorbeeld een mail te sturen naar mensen die al langer klant zijn maar nog geen review geplaatst hebben.

Waarom het niet erg is om slechte reviews te hebben?

Laten we voorop stellen dat niemand met zijn bedrijf in Google wilt staan met 1,5 ster van de 5. Maar een paar slechte reviews is helemaal niet erg. Sterker nog; uit onderzoek blijkt dat een te hoge score argwaan opwekt. Als een bedrijf alleen maar positieve reviews heeft wordt dit over het algemeen niet als geloofwaardig beschouwd. 

Eigen Google reviews verwijderen of bewerken?

Je kunt alleen eigen geschreven Google reviews verwijderen. Dit kun je eenvoudig doen door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Ga naar de website https://www.google.com/maps
 2. Klik in de linkerbovenhoek op het menu
 3. Klik op mijn bijdragen
 4. Selecteer reviews
 5. Klik op review verwijderen

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81