Rechtenvrije afbeeldingen downloaden? Gebruik deze 6 websites!

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Rechtenvrije afbeeldingen

Rechtenvrije afbeeldingen zijn foto’s waar géén auteursrecht op rust of waarvan de auteur het goed vindt dat je de afbeeldingen (commercieel) gebruikt. Je mag ze dus gratis of tegen een kleine vergoeding gebruiken. Afbeeldingen zonder auteursrecht zijn vaak ook geschikt voor commercieel gebruik. Bijvoorbeeld wanneer je een foto nodig hebt voor een blog. Het gebruik van copyright vrije afbeeldingen is belangrijk om hoge claims te kunnen voorkomen.

Waarom foto’s zonder rechten gebruiken?

In de eerste plaats zul je gratis afbeeldingen downloaden omdat je zelf geen geschikte foto hebt. Bijvoorbeeld van een specifieke plaats, een situatie of een bekend gebouw. Denk maar eens aan het schrijven van reisblogs. Je wilt de content voorzien van aansprekende plaatjes.

Dat terwijl je zelf nog nooit op de plaats van bestemming bent geweest. Hoge resolutie afbeeldingen kun je gratis downloaden op daarvoor bestemde websites. Een klein bedrag betalen voor de rechten kan ook. Bijvoorbeeld wanneer je geen geschikte gratis foto vindt.

Rechtenvrije afbeeldingen vind je bij voorkeur niet in de zoekmachines. Vaak zijn deze afbeeldingen voorzien van een auteursrecht. Je mag ze dus niet zomaar gebruiken. Doe je dat wel? Dan riskeer je een forse claim die kan oplopen van € 300 tot € 500 per foto.

Hoe worden afbeeldingen zonder auteursrecht opgespoord?

Een fotograaf bezit altijd de auteursrechten van zijn of haar foto's. De foto mag dus niet zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar worden gebruikt. Wanneer de eigenaar dat vermoeden toch heeft, kan deze de hulp van een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Deze bedrijven maken gebruik van geautomatiseerde software. Op deze manier kunnen afbeeldingen zonder auteursrecht eenvoudig worden gevonden. De fotograaf beslist uiteindelijk de hoogte van de claim. Dit is ook afhankelijk van zijn of haar bekendheid.

Heb je per ongeluk toch een foto met copyright gebruikt en een claim ontvangen? Neem dan contact op met de betreffende fotograaf of met de instantie waarvan je de claim hebt ontvangen. Schikken is altijd nog beter dan rechten.

Op fotoanoniem.nl kun je nagaan of de hoogte van de claim reëel is. Ook de fotograaf is verplicht om de tarieven voor licentievergoeding openbaar te maken. In veel gevallen vind je deze bedragen terug op de website van de fotograaf of de maker van de foto.

Een andere methode om een foto op te sporen is door naar Google afbeeldingen te gaan en vervolgens op het camera icoontje te klikken en daarna de afbeelding te uploaden waarvan je wilt weten op welke websites de afbeelding gebruikt wordt.

Zoeken op foto in Google afbeeldingen

Gratis afbeeldingen zonder auteursrecht downloaden

Maar hoe voorzie jij jouw artikelen dan wél van mooie foto’s? Ook hoge resolutie afbeeldingen kun je gratis downloaden. Dat doe je op de daarvoor bestemde websites. Gelukkig heb je tegenwoordig steeds meer keuze uit hoogwaardige gratis stockfoto’s.

Na het ingeven van de gewenste zoekterm kun je deze foto's downloaden in verschillende formaten. Bij sommige websites wordt je na het downloaden gevraagd of je de fotograaf van een donatie wilt voorzien. Dat mag natuurlijk, maar dit is niet verplicht.

Goede websites voor copyright vrije afbeeldingen

Hieronder zie je een aantal websites waar je hoge resolutie afbeeldingen gratis kunt downloaden. Ook de afbeeldingen waar je wél voor moet betalen zijn vrij van copyright. Je betaalt voor de licentie die je nodig hebt. Bijvoorbeeld om de foto te mogen plaatsen voor commerciële gebruik of als je de gekochte rechtenvrije afbeelding wilt bewerken.

Pixabay

Op Pixabay vind je zowel gratis als betaalde afbeeldingen. Je hebt de keuze uit meer dan 1 miljoen afbeeldingen en video’s in HD kwaliteit. Na het ingeven van de gewenste zoekterm krijg je direct een aantal gratis afbeeldingen te zien. Zij deze niet kosteloos beschikbaar? Dan krijg je automatisch een aantal betaalde opties te zien.

Pixabay

Unsplash

Ook op de website van Unsplash vind je tal van afbeeldingen zonder auteursrecht. Deze kun je vrij downloaden, gebruiken en bewerken in het formaat dat je wenst. Je kunt zoeken op een term of in een categorie. Zoals natuur, seizoenen, mode, eten en drinken of gezondheid.

Freepik

Op Freepik kun je duizenden rechtenvrije afbeeldingen downloaden in hoge resolutie. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het plaatsen van een bronverwijzing. Bijvoorbeeld in de vorm van een link. Wil je dat niet? Dan kun je ook kiezen voor een maandabonnement.

Pexels

Op Pexels (mijn persoonlijke favoriet) vind je heel veel gratis foto’s zonder rechten. Je kunt eenvoudig zoeken op een term. Ook kun je foto’s selecteren op basis van de afmetingen, de kleur of de stand. is er geen geschikte gratis afbeelding voor jouw zoekterm? Dan laat Pexels je ook verschillende betaalde afbeeldingen zien. Je besluit natuurlijk zelf of je hier gebruik van wilt maken.

Pexels.com voor het downloaden van gratis afbeeldingen

Pexels heeft een zeer grote database aan foto's en maakt het erg makkelijk om te filteren op bijvoorbeeld:

  • Orientatie (staand of liggend)
  • Grootte
  • Foto of video
  • Kleur

Ook kun je foto's gemakkelijk op je website plaatsen in elk gewenst formaat door &h=750&w=1260 achter de foto URL te zetten. Bij de H kun je de hoogte van de foto opgeven en bij W de breedte. Hierdoor is het voor ons makkelijk om foto's van Pexels te verwerken in het ontwerp van een nieuwe website voor een klant.

123rf (betaald)

Ben je vooral op zoek naar foto’s van hoge kwaliteit en wil je daarvoor best betalen? Maak dan gebruik van de rechtenvrije afbeeldingen op de website van 123rf. Je kunt de gewenste afbeelding hier ook direct bewerken. Kies je voor een abonnement met 150 foto’s per maand? Dan betaal je slechts € 0,77 per copyright vrije afbeelding.

Shutterstock (betaald)

Wil je rechtenvrije foto’s gebruiken en ben je bereid daarvoor een klein bedrag te betalen? Dan kun je ook gebruik maken van Shutterstock. De database bevat ruim 370 miljoen afbeeldingen, illustraties en video’s. Om foto’s te kunnen downloaden heb je een betaald abonnement nodig. Bijvoorbeeld voor 10, 50 of zelfs 350 afbeeldingen per maand.

Maak je vaak gebruik van foto’s zonder rechten? Dan zou je een abonnement kunnen overwegen. Je hebt dan vaak nét wat meer keuze. Ook heb je op sommige websites de mogelijkheid om de afbeeldingen direct te bewerken. Natuurlijk kun je ook gratis afbeeldingen blijven downloaden. Maak je veel gebruik van foto’s die afkomstig zijn van dezelfde fotograaf? Dan zou je ook af en toe een donatie kunnen overwegen.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81