301 redirect

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is een 301 redirect?

301 is een status HTTP status code die aangeeft dat een pagina permanent is verplaatst. Alle gebruikers die naar de oude URL gaan worden automatisch naar de nieuwe URL doorgestuurd. Doordat de 301 status code wordt meegestuurd weet bijvoorbeeld Google dat het gaat om een pagina die verplaatst is en zal de nieuwe link indexeren en dezelfde waarde meegeven als de oude link. Als je een nieuwe pagina aanmaakt en geen 301 redirect maakt zal Google de pagina als nieuwe pagina indexeren en niets van de waarde van de oude pagina overnemen.

De oude pagina krijgt een 404 status code (pagina niet gevonden) en zal verwijderd worden uit Google. Hiermee gaat je huidige positie in Google verloren en moet de nieuwe pagina helemaal opnieuw waarde opbouwen in Google. Maak dus altijd een 301 redirect aan als je de URL van je pagina verandert of update!

Andere status codes die je mee kunt geven aan een pagina van je website zijn:

  • 200 - Status OK - de standaard code die meegestuurd wordt als een pagina geladen kan worden
  • 301 - Permanent verplaatst - je wordt automatisch doorgestuurd naar de nieuwe URL en Google zal de waarde van de oude URL doorgeven aan de nieuwe
  • 302 - Tijdelijk verplaatst - je wordt automatisch doorgestuurd naar een andere pagina maar de waarde in Google wordt (nog) niet mee overgenomen
  • 404 - Pagina niet gevonden - de pagina die je probeert te laden bestaat niet, hiermee geef je ook aan Google aan dat de pagina niet bestaat en de pagina zal uit Google verwijderd worden
  • 500 - Serverfout - er gaat iets mis in de code van je website, als je de Google Search Console gebruikt krijg je hier een melding van en het is zaak deze zo snel mogelijk op te lossen. Als dit te lang duurt zal Google de pagina uiteindelijk ook verwijderen.

301 redirect maken via .htaccess

De juiste methode is om een 301 redirect te maken via .htaccess of via PHP. Het is ook mogelijk om in een HTML-bestand een meta redirect aan te maken, deze verwijst de pagina wel door maar deze geeft géén 301 status door aan Google.

Het .htaccess bestand vind je in de root directory van je hosting account. Je kunt een redirect aanmaken op de volgende manier:

# Rewrite engine
RewriteEngine on

RewriteBase /

Redirect 301 /oude-pagina https://www.wecaremedia.nl/nieuwe-pagina

301 redirect maken in WordPress

Als je met WordPress werkt en een 301 redirect wilt maken kun je dit eventueel ook in het .htaccess bestand doen. Of je kunt gebruik maken van een plugin waarmee je de redirects aan kunt maken. Bijvoorbeeld met de: redirection plugin voor WordPress.

LET OP!

Breng alleen wijzigingen aan in het .htaccess bestand als je een gevorderde gebruiker bent. Fouten in het bestand kunnen ertoe leiden dat je hele website niet meer laadt!

Controleren of je aangemaakte redirect werkt

Als je Google Chrome gebruikt kun je met de extensie: Redirect Path controleren welke HTTP status code een bepaalde URL krijgt.

Google Chrome extensie Redirect Path

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81