Waarom garantie op SEO & no cure no pay zoekmachine optimalisatie een slecht idee is

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Waarom garantie op SEO & no cure no pay een slecht idee is

Alleen het allerbeste is goed genoeg voor jouw bedrijf. Dat geldt ook voor de zoekmachine optimalisatie van je website. Je bent op zoek naar de beste SEO-specialist die de mooiste garanties kan geven. Maar is dat eigenlijk wel zo verstandig? In deze blog vertellen we je precies waarom garantie op SEO en no cure no pay een slecht idee is voor jouw bedrijf.

Er is een gezegde dat luidt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Laat je dus niet verleiden door aantrekkelijke garanties van SEO bedrijven. Zoals een gegarandeerde nummer één positie binnen Google of een ongelooflijke groei van organisch verkeer. Vaak ook nog binnen een afzienbare korte tijd. Dat klinkt te mooi om waar te zijn toch;)?

Waarom jij je niet moet laten verleiden door SEO garanties

Ervaren marketingbureaus geven geen garanties. Zij weten dat dit feitelijk gezien niet mogelijk is. Ze worden betiteld als slimme marketingtrucs. Dat geldt ook voor no cure no pay diensten. Hieronder lees je 5 redenen waarom je moet wegblijven van SEO garanties.

Garanties op SEO zijn in strijd met de Google regelgeving

Het geven van garanties op zoekmachine optimalisatie is in strijd met de Google regelgeving. Het is dan ook niet voor niets dat s’ werelds grootste zoekmachine hiervoor waarschuwt op hun eigen website.

“Beware of SEOs that claim to guarantee rankings, allege a ‘special relationship’ with Google, or advertise a ‘priority submit’ to Google.” Google Search Central also notes that “Your prospective SEO should be able to give you realistic estimates of improvement, and an estimate of the work involved. If they guarantee you that their changes will give you first place in search results, find someone else.

- Google.

In veel gevallen wordt de consument overgehaald door onjuiste uitspraken. Zo beweren deze bureaus voorrang te krijgen bij Google waardoor een hoge ranking gegarandeerd zou kunnen worden. De zoekmachine geeft aan dat deze prioriteit nooit wordt uitgegeven. Iedereen moet zich aanpassen aan de algoritmen van Google.

Niemand heeft voorkennis over de algoritmen van Google

De positie binnen de zoekmachine kan met de juiste SEO wél worden beïnvloed, maar niet gecontroleerd. De zoekmachine maakt gebruik van honderden factoren om de positie van jouw website te bepalen. Deze zijn afgestemd op de zoektermen die worden gebruikt. Hoe zwaar een factor meeweegt aan de ranking is veranderlijk.

Kijk maar eens naar de vele updates die de zoekmachine doorvoert op het gebied van algoritmen. Vorig jaar waren dat er zelfs meer dan 10. De updates hadden invloed op de ranking van websites in verschillende branches. Ook worden er steeds andere factoren met elk hun zwaarte gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld vandaag zwaar getild aan technische optimalisatie, terwijl dat morgen misschien linkbuilding of content kan zijn.

Daarnaast wordt de aanpak of inhoud van de algoritme update nooit bekendgemaakt. De zoekmachine optimalisatie kan dus niet worden gepland of aangepast op basis van voorkennis. Dus ook wanneer zoekmachine optimalisatie correct wordt uitgevoerd, geeft dat nog geen garanties op een blijvend hoge positie. Er is niemand die weet welke update of verandering ophanden is. Bureaus die dat wel garanderen slaan de plank dus mis.

Garanties door “Black Hat” SEO bureaus

Garanties op een hoge ranking mét of zonder no cure no pay, worden vaak uitgegeven door bureaus die gebruik maken van Black Hat SEO. De naam staat voor een het toepassen van specifieke technieken die de Google ranking beïnvloeden. Zoals keyword stuffing, duplicated content of websites met malware. Dit kan resultaat opleveren voor een korte periode. Dat is precies waarom deze bedrijven graag een garantie geven. Toch is dit in strijd met de regelgeving van Google. Het kan in het ergste geval leiden tot een penalty of een ban.

Andere Black Hat SEO technieken zijn:

  • Link wheels
  • Inbound links kopen van lage kwaliteit
  • Lage kwaliteit content voor het manipuleren van crawlers
  • Positie van concurrenten saboteren met negatieve SEO

In de beginfase kun je onder de indruk zijn van de resultaten. Black Hat SEO heeft echter desastreuze gevolgen voor de toekomst. Het is slechts een kwestie van tijd totdat Google in de gaten krijgt wat er gaande is. Het resultaat? Jouw website zakt verder weg in de rankings. De positie is zelfs nog lager dan voor jij je liet overtuigen door de SEO garantie. In het slechtste geval kun je zelfs onzichtbaar worden binnen Google, of ontvang je sancties.

Garantie of sluwe marketingtruc?

Garantie geven op zoekmachine optimalisatie of het aanbieden van SEO no cure no pay diensten is een sluwe truc. De garantie zit vaak verpakt in “gratis” diensten die je krijgt wanneer de afgesproken ranking niet wordt gehaald. Zoals bijvoorbeeld een maand lang kosteloze website optimalisatie. Ook dit zal, zoals de praktijk inmiddels al heeft bewezen, geen positieve invloed hebben op jouw positie binnen de zoekmachine.

Garantie versus resultaten = niet hetzelfde!

Garantie geven is heel wat anders dan resultaten behalen. SEO-bureaus die veelvuldig adverteren met “niet goed geld terug” of “gegarandeerde resultaten” zijn bewust onduidelijk in wat ze vertellen. Wat moet precies niet goed zijn om je geld terug te krijgen? En welke resultaten worden er gegarandeerd? Het betreffende bedrijf zal niet hoog inzetten. Het “gegarandeerde resultaat” moet immers waargemaakt kunnen worden. Vaak gebeurd dit op papier en merk je hier zelf weinig van. Een stijging van plaats 80 naar 75 is ook resultaat.

Vergelijk de kosten met die van Google Ads

Een eenvoudige manier om een vergelijking te trekken en in te schatten of iets realistisch is, is om de kosten die het SEO bureau maakt te vergelijken met adverteren op deze zoekterm via Google Ads.

Stel je wil op positie één in Google komen voor de zoekterm: "loodgieter Amsterdam". En een bedrijf doet je een aanbod en zegt: ik krijg je binnen 6 op positie één in Google voor 800 euro per maand.

Op loodgieter Amsterdam wordt momenteel 12.100 keer per maand gezocht en de kosten om te adverteren zijn momenteel €4,01 per klik. Stel dat je dus de hele maand wil adverteren om bovenaan in Google te staan op deze zoekterm kost dit bijna €50.000 per maand! Het is dus onrealistisch om te verwachten dat het voor €800 per maand lukt om bovenaan te komen op deze zoeterm. Als dit het geval was zou elk bedrijf dit wel doen en geen geld meer uitgeven aan Google Ads.

Realistische garanties van goede SEO specialisten

Garanties op rankings of andere prestaties zijn nou eenmaal niet te garanderen. Zeker niet wanneer ze zijn verbonden aan een tijdsperiode. Want een techniek die vandaag heel effectief is, kan morgen alweer achterhaald zijn. Een goed SEO-bureau kan de ranking binnen de zoekmachine beïnvloeden door het consequent toepassen van bewezen technieken. Het verbeteren van jouw organische resultaten binnen Google kost tijd.

Ben je werkzaam in een branche met veel concurrentie? Dan kunnen resultaten maanden op zich laten wachten. Gerenommeerde bureaus maken dan ook vaak gebruik van een holistische aanpak. Zij richten zich op meer dan alleen het verbeteren van de online zichtbaarheid op basis van één specifiek zoekwoord. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van je conversiepercentagelandingspagina's en long tail zoekwoorden. Of komen bijvoorbeeld met een content marketing strategie. Ook wordt er gewerkt aan het verhogen van het organische verkeer, de brand awareness en de groei van jouw bedrijf.

Het is een feit dat goede SEO-specialisten géén gebruik hoeven maken van valse beloftes of garanties die nergens op gebaseerd zijn. Zij vertrouwen op hun ervaring en kunnen de effectiviteit van hun werk overleggen. Bijvoorbeeld met eerder behaalde resultaten door het gebruik van bewezen technieken. Dat maakt zoekmachine optimalisatie een goede investering. Voor nu, maar zeker ook voor de lange termijn.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81