Hoe ziet Google je website?

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Hoe ziet Google je website?

Hoe kijkt Google naar je website en verschilt dit met de manier waarop wij naar een website kijken? Een website maken kost tijd en geld. Natuurlijk ben je trots op het eindresultaat. Maar kun je hier objectief genoeg naar kijken? Het is belangrijk om te weten hoe jouw bezoekers de website zien. Veel belangrijker is het nog hoe Google kijkt naar jouw website.

Het is belangrijk om te weten hoe Google jouw website ziet

Hoe kijkt Google naar je website? Door objectief naar je website te kijken door de ogen van de zoekmachine, begrijp je beter hoe Google naar je website kijkt en op welke punten je eventueel nog kunt focussen om meer uit je SEO te halen. Het is dus belangrijk voor de ranking en de vindbaarheid, maar uiteindelijk ook voor het succes van je bedrijf.

Hoe vindt Google je website?

Om te weten te komen hoe de zoekmachine naar jouw website kijkt, moet Google deze eerst kunnen vinden. Daar wordt de Googlebot voor ingezet. Deze ontdekt websites en verzamelt hun informatie. Google zal deze vervolgens indexeren. Het is belangrijk om de Googlebot te helpen bij het vinden van jouw website. Daardoor wordt de website sneller geïndexeerd. Het doorlopen van de onderstaande stappen helpt je daarbij.

  • Sitemap maken: een sitemap is een document die is gemaakt voor de zoekmachines. Als jouw website nog geen sitemap heeft kun je deze installeren met een generator. Bijvoorbeeld met de Google Sitemap Generator als je WordPress gebruikt. Je kunt ook xml-sitemaps.com gebruiken. Het bestand kun je vervolgens uploaden naar de hoofdmap.
  • Website aanmelden bij Google Webmaster Tool: deze tool voorziet je van veel waardevolle informatie. Meld jouw website aan bij de Webmaster Tool. Zo weet je zeker dat deze door Google wordt geïndexeerd en geretourneerd. Vervolgens voeg je ook de sitemap toe. Navigeer naar “crawlen” en vervolgens naar “sitemaps”. Heb je deze nog niet toegevoegd? Klik dan op "sitemap toevoegen/testen". Je kunt nu de aangemaakte sitemap toevoegen.
  • Extra: eventueel kun je Google nog meer helpen door de zoekmachine te vragen om je website te indexeren op de URL pagina van de Search Console.
Meer informatie hierover vind je in onze blog: "Wat is een sitemap?"

Google kijkt niet naar pagina's die door robots.txt worden geblokkeerd

Nu Google jouw website kan zien, wil je ook weten waar de zoekmachine naar kijkt. Het is belangrijk om te weten dat Google niet kijkt naar zaken die door robots.txt wordt geblokkeerd. Zij zullen de zoekmachine vertellen dat ze alleen naar de bestanden zonder een blokkade mogen kijken. Deze bestanden, webpagina’s of mappen worden dus niet geïndexeerd. Ze zijn ook niet terug te vinden in de resultaten binnen de zoekmachines.

Wil je dat bepaalde bestanden niet worden gecrawld of geïndexeerd? Dan kun je een robots.txt gebruiken. Dit is niets meer dan een tekstbestand op jouw webserver met de naam robots.txt. Voordat Google jouw website bekijkt, wordt er gecontroleerd wat er mag worden gecrawld. Daarvoor gaat de zoekmachine op zoek naar het robots.txt bestand.

Deze robots.txt zegt dat alles gecrawld mag worden. Er is geen melding na “disallow”.

User-agent: *
Disallow:

Deze robots.txt zegt dat vermelde mappen of pagina’s niet gecrawld mogen worden.

Disallow: /trafficsystem/
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /*?
Disallow: /*.css$

Let op:

Door pagina's of mappen in de robots.txt te blokkeren geef je aan Google aan deze bestanden niet uit te lezen. Maar de bestanden kunnen nog wel gewoon door gebruikers handmatig opgevraagd worden. Het is dus niet zo dat de bestanden en mappen die je uitsluit in de robots.txt door niemand inzichtelijk zijn.

Hoe kom ik erachter of ik een robots.txt heb?

Weet je niet zeker of je in het bezit bent van een robots.txt bestand? Gelukkig is dat eenvoudig te achterhalen. Typ de URL van jouw website. Gevolgd door /robots.txt. Wanneer je vervolgens een pagina krijgt te zien met disallows, ben je in het bezit van een robots.txt.

Je kunt ook controleren of Google robots.txt informatie ophaalt. Dat kun je controleren via het dashboard van je Search Console account. Wanneer je geen robots.txt bestand hebt, zal de zoekmachine jouw hele website crawlen en indexeren. Als je dat liever niet wilt, moet je dus een robots.txt bestand aanmaken met de bestanden die je wilt uitsluiten.

Een robots.txt gebruiken is een prima manier om delen van jouw website te blokkeren. Bijvoorbeeld de elementen met dubbele content. Sommige content management systemen maken bijvoorbeeld extra pagina's aan. Voor opmerkingen of extra variaties. Als dat binnen jouw website ook zo is, kun je deze blokkeren met een robots.txt bestand.

Google kijkt naar jouw paginatitels

Nadat het robots.txt bestand is gecontroleerd kijkt Google naar de paginatitels van jouw website. Dit is een door de <title> ingesloten metatag die zich in de HTML code van de pagina bevindt. De titel tag is een belangrijke SEO factor op de pagina. Tegenwoordig gebruikt Google niet altijd de title meer uit je HTML code, maar probeert ook zelf combinaties te maken van H1 koppen en teksten die in de content van je website gebruikt worden.

Google ziet jouw paginatitels als volgt:

  • Google ziet de titel in zijn geheel. Toch zijn slechts 65 tekens echt van belang (technisch gezien alleen de eeste 180px omdat sommige letters breder zijn dan andere). Dit zijn de tekens die een gebruiker ziet wanneer jouw webpagina verschijnt in de SERPs. Dit zijn de zoekmachine resultaten pagina's.
  • Google ziet alle titels op alle pagina's. De zoekmachine wil dat elke titel uniek is. Het is dus belangrijk om elke pagina op jouw website van een unieke titel te voorzien.
  • Google ziet de zoekwoorden in de titel. Daarbij wil het geen keyword stuffing zien. Jouw titel moet dus meer bevatten dan alleen zoekwoorden.
Titel SERP

Google kijkt naar jouw pagina omschrijving

Als Google klaar is met het bekijken van de paginatitels, bekijkt het vervolgens ook de pagina omschrijving. Deze omschrijving is ingesloten door de <omschrijving&gt; tag. De zoekmachine gebruikt deze omschrijving niet als een ranking factor. Deze wordt wel geïndexeerd. De omschrijving is er voor de bezoekers. Google geeft ze weer op de SERP.

Elke pagina zou een omschrijving moeten hebben. Ondanks het feit dat je nu weet dat Google er alleen naar kijkt, maar dat dit geen invloed heeft op de ranking factor.

Schrijf een korte omschrijving voor elke pagina van maximaal 160 tekens lang. Schrijf deze dus vooral om de bezoekers aan te spreken en niet zozeer voor de zoekmachines. Het is belangrijk om te weten dat een pagina omschrijving eigenlijk een gratis reclametekst is.

Maak hier dus zeker gebruik van. Besteed tijd en aandacht aan het maken van een overtuigende pagina omschrijving die jouw CTR kan verhogen.

Google omschrijving SERP

Google leest alt tags om afbeeldingen te zien en begrijpen

Google kan niet zien hoe de afbeeldingen op jouw website eruit zien. Om te kunnen bepalen waar ze over gaan leest de zoekmachine alt tags. Deze worden door Google geïndexeerd en gebruikt als onderdeel binnen de zoekresultaten. Alt tags zijn dus belangrijk.

Een alt tag maakt deel uit van de HTML code voor elke afbeelding op jouw website.

<img src="https://www.voorbeeldwebsite.nl/rode-hardloopschoenen-nike.jpg" alt="Rode hardloopschoenen van Nike">

Op de plaats van het “zoekwoord" geef je een korte beschrijving van je afbeelding weer. Elke afbeelding heeft een alt tag nodig. Het moet een beschrijving omvatten die gerelateerd is aan de afbeelding die je gebruikt. Soms worden ze automatisch aangemaakt door de CMS. Als iemand zomaar afbeeldingen plaatst zonder alt tag, zien ze er vaak zo uit:

alt="afbeelding001"

alt="file01-jonge-hond-17-01-2022"

Deze afbeeldingen worden niet geïndexeerd door de zoekmachine en zijn nutteloos. Een alt tag voor een afbeelding moet nuttig zijn. Deze moet omschrijven wat er te zien is op de afbeelding en bij voorkeur het zoekwoord bevatten. Heb je een e-commerce website? Zorg er dan voor dat je de serienummers opneemt in al jouw alt tags.

Om te kunnen zien of afbeeldingen alt tags hebben, controleer je eenvoudig of de HTML code na het woord alt informatie bevat. Je kunt ook robots.txt controleren om er zeker van te zijn dat de afbeeldingen op jouw website worden gecrawld en geïndexeerd. Controleer het bestand op de aanwezigheid van disallow: /afbeeldingen. Als alle afbeeldingen een alt tag hebben staat niets deze belangrijke ranking factor nog in de weg.

Google kijkt naar de content op jouw website

De content op jouw website is het belangrijkste wat Google ziet. Het gaat dan om content dat niet wordt gehinderd door HTML codes of bepaalde karakters. Het betreft de inhoud die jouw bezoekers van hoogwaardige en nuttige informatie voorziet.

Elk woord op jouw website wordt door de zoekmachine gezien en geïndexeerd. Des te meer content jouw website bevat, des te beter dat is. Er bestaat geen limiet op het gebied van crawlen, indexeren en retourneren. De zoekmachine neemt alle inhoud mee.

Veel content op een pagina is goed, mits dit van hoogwaardige kwaliteit is natuurlijk. Ook het consistent plaatsen van nieuwe content houdt Google in de gaten. Plaats minstens eenmaal per week een artikel of blog van een aanzienlijke lengte.

Google kijkt naar de mobielvriendelijkheid van jouw website

Het is belangrijk om te weten dat Google in de ranking voorrang geeft aan websites met een responsive webdesign. Dat zijn websites die zich aanpassen aan het apparaat waarmee de site wordt bezocht. Zoals bijvoorbeeld smartphones of tablets.

Ruim 80% van het websiteverkeer dat je ontvangt is afkomstig van mobiele apparaten. Twijfel je of jouw website is voorzien van een responsive design? Maak dan gebruik van de Google Mobielvriendelijke Test. Dat is heel eenvoudig en binnen enkele minuten gebeurd.

  1. Open Google Chrome
  2. Zoek op Google Mobielvriendelijke Test
  3. Surf naar de pagina en vul de website URL in
  4. Vervolgens klik je op “testen”

Deze test geeft je direct de informatie die je nodig hebt. Je kunt meteen controleren en zien of jouw website responsive is. Dat wil zeggen dat de pagina’s zich automatisch aanpassen aan het beeldschermformaat van het apparaat waarmee de website wordt bezocht. Geeft de Google Mobielvriendelijke Test aan dat jouw website niet mobielvriendelijk is? Doe dan je voordeel met de probleemoplosser. Ook dat is iets waar deze test je bij helpt.

Tot slot

Weten hoe Google kijkt naar jouw website heeft dus een aantal belangrijke voordelen. Je kunt veelgemaakte fouten voorkomen. Want wat jij mooi of praktisch vindt, vindt Google misschien helemaal niet belangrijk. De zoekmachine hecht in elk geval veel waarde aan de besproken factoren. Wanneer je dit voor elkaar hebt, wordt je beloont met een betere ranking. Neem dus zeker de tijd om jouw website te bekijken door de ogen van Google.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81