Sitemap

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een blauwdruk van je website en bevat alle URL's die actief zijn op je website. Door gebruik te maken van een sitemap, vindt de zoekmachine de belangrijkste pagina’s van een website. Sitemaps helpen de zoekmachine ook bij de indexatie en crawlen van de inhoud.

Je kunt hiermee aan Google aangeven welke pagina's er nieuw zijn of recent zijn aangepast. Google geeft deze pagina's voorrang om opnieuw geindexeerd te worden, Google kan immers niet alle pagina's van alle websites op één dag opnieuw crawlen en indexeren. Daarom is het belangrijk dat je door middel van een sitemap Google hier wegwijs in maakt.

Hoe vaak Google langskomt op je website om pagina's opnieuw te indexeren is van veel verschillende factoren afhankelijk. Voor een nieuwe website kan dit soms weken duren en voor nieuws websites die meerdere nieuwsberichten per dag plaatsen kan het zijn dat Google zelfs meerdere keer per dag langs komt.

Verschillende soorten sitemaps

We kunnen 4 verschillende soorten sitemaps onderscheiden. De meest gebruikte variant wordt ook wel XML sitemap genoemd. Deze verwijst naar diverse pagina’s van een website. Maak je gebruik van video content of afbeeldingen? Dan kun je ook een video sitemap of afbeeldingen sitemap gebruiken. Als laatste bestaat er ook een nieuws sitemap. Daarmee kan Google content opsporen die voldoet aan de eisen voor een Google Nieuws post.

Voorbeeld van een XML sitemap

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe een sitemap er ongeveer uit ziet. Het is een lange lijst met URL's van je website met hierbij de datum wanneer de pagina voor het laatst is aangepast.

<urlset xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84">
    <url>
        <loc>https://www.wecaremedia.nl/begrip/wat-is-een-sitemap/</loc>
        <lastmod>2022-01-18T13:22:49+00:00</lastmod>
    </url>
    <url>
        <loc>https://www.wecaremedia.nl/begrip/customer-lifetime-value-clv/</loc>
        <lastmod>2022-01-08T14:34:33+00:00</lastmod>
    </url>
</urlset>

Heeft elke website een sitemap nodig?

Nee, niet iedere website heeft een sitemap nodig. Als je een bedrijfswebsite hebt bestaande uit 10 pagina's die slechts enkele keren per jaar geüpdate wordt dan is het niet noodzakelijk om een sitemap te hebben. Google vind de pagina's uiteindelijk zelf wel en omdat er niet veel veranderd op je website maakt het waarschijnlijk ook niet heel veel uit of Google de wijzigingen nu vandaag of over een paar weken overneemt.

Wanneer je de online zichtbaarheid wilt vergroten of je een grotere website met veel blogs, landingspagina's of andere SEO content hebt, dan heeft jouw website een sitemap nodig. Sitemaps vormen dan ook een belangrijk element van de zoekmachine optimalisatie. Deze index vertelt Google namelijk precies welke inhoud belangrijk is en waar de content op de website gevonden kan worden. Door ze te laten indexeren wordt je online beter vindbaar. Sitemaps zijn niet verplicht, maar dragen wel bij aan de zoekmachine optimalisatie.

Waarom zijn sitemaps belangrijk?

Een sitemap wijst zoekmachines de weg naar de pagina’s en inhoud van jouw website. De crawlers van Google kunnen vrijwel je hele website ontdekken als de pagina’s correct aan elkaar gelinkt zijn. Gebruik maken van een sitemap draagt dus zeker bij aan de SEO.

Een sitemap biedt ook voordelen voor nieuwe websites. Deze bevatten over het algemeen nog geen grote hoeveelheden links. Sitemaps helpen Google bij het vinden van de pagina’s. Met een sitemap weet je dus zeker dat alle inhoud van de website wordt geïndexeerd.

Sitemap toevoegen aan robots.txt

Een manier om je sitemap op te sturen naar Google en andere zoekmachines is door de link toe te voegen in je robots.txt bestand. Op deze manier verschijnt een specifieke pagina niet in de sitemap wanneer je een noindex tag gebruikt of deze toevoegt aan robots.txt. Zo voorkom je dat je tegenstrijdige informatie naar Google stuurt.

Met de onderstaande code kun je één sitemap toevoegen aan je robots.txt bestand:

Sitemap: https://www.wecaremedia.nl/sitemap.xml

Als je meerdere sitemaps wilt toevoegen aan je robots.txt bestand kun je dat op deze manier doen:

Sitemap: https://www.wecaremedia.nl/sitemap.xml
Sitemap: https://www.wecaremedia.nl/sitemap2.xml
Let op!

Google controleert niet of je website begint met http:// https:// of dat je website begint met www. of zonder www. Controleer dus goed of de link die je in je robots.txt exact klopt.

Als de link bijvoorbeeld http://www.website.nl/sitemap.xml is en je sitemap staat op https://www.website.nl/sitemap.xml dan zal Google de sitemap niet indexeren!

Sitemap indienen via Google Search Console

De beste manier om een sitemap in te dienen bij Google is via de Google Search Console. Heb je nog geen account? Maak deze dan eerst aan.

Stap 1) Klik aan de linkerkant in het menu op: "Sitemaps". Vervolgens krijg je een overzicht te zien van alle reeds ingediende sitemaps en een veld om een nieuwe sitemap in te sturen naar Google.

Stap 2) Geef bij het veld: "Een nieuwe sitemap toevoegen" de URL op van de sitemap die je wilt toevoegen. Bijvoorbeeld: "sitemap.xml". De complete URL wordt vervolgens: https://www.wecaremedia.nl/sitemap.xml. En klik vervolgens op: "Verzenden".

Sitemap indienen via de Google Search Console

Sitemap rapport voor het controleren van fouten

Je kunt controleren of de sitemap die je hebt verstuurd naar Google helemaal werkt en geen fouten bevat. Bij het kopje: "Verzonden sitemaps" zie je achter de sitemap ook een status staan. Hier hoort: "Succesvol" te staan. Als er fouten zijn opgetreden zul je dit in het overzicht zien, je kunt de fouten bekijken door op de sitemap te klikken die je hebt ingestuurd.

Overzicht van alle sitemaps in Google Search Console

Sitemap controleren op fouten

Je kunt de sitemap van je website ook gebruiken voor het opsporen van indexatie problemen. Je kunt zien hoeveel pagina’s er fouten bevatten of bijvoorbeeld zijn uitgesloten doordat de pagina's niet meer bestaan of automatisch doorverwijzen naar een andere URL met een 301-redirect. Heb je bijvoorbeeld 100 pagina’s en worden er maar 50 geïndexeerd? Dan kan het gaat om duplicate. Google telt deze webpagina's niet mee.

Door in het menu op: "Dekking" te klikken krijg je een overzicht van alle geïndexeerde pagina's, fouten of uitgesloten URL's van je website.

Dekking sitemaps Google Search Console

Sitemap maken in WordPress

Een sitemap maken in WordPress is eenvoudig. Daarvoor kun je de Yoast SEO plugin of Google XML Sitemaps gebruiken. Deze plugins zorgen ervoor dat de sitemaps automatisch worden bijgewerkt en geüpdatet. Elke nieuwe webpagina die je toevoegt ontvangt automatisch een link. Deze wordt vervolgens toegevoegd aan de sitemap.

Handmatig een sitemap maken met Screaming Frog

Screaming Frog is een SEO tool die je kunt installeren op je computer, in de gratis versie kun je een sitemap genereren van je website tot maximaal 500 pagina's.

Screaming Frog overzicht van pagina's

Handige tips voor het maken van een sitemap

  • Gebruik meerdere sitemaps voor grote websites: je kunt niet meer dan 50.000 URL’s toevoegen aan een sitemap. Het is dus verstandig om meerdere kleine sitemaps te gebruiken als je een grote website hebt.
  • Datums: de url’s in de sitemap hebben een gekoppelde "laatst gewijzigd" datum. Verander de datum alleen wanneer je belangrijke wijzigingen aanbrengt op een pagina of blog. 
  • Limiet van 50 MB: Bekende en grote zoekmachines staan sitemaps toe die niet groter zijn dan 50 MB. Houd je dus aan deze limiet en splits je sitemap op in meerdere XML bestanden.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81