Bait en Switch

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is bait en switch in de marketing?

Bait en switch adverteren maakt gebruik van een misleidende prijs techniek. Een artikel wordt bijvoorbeeld voor een lage prijs geadverteerd. Als de klant vervolgens wil overgaan tot het doen van een aankoop, is het artikel vaak niet meer leverbaar of nét uitverkocht.

Hoe werkt bait en switch adverteren?

Soms zie je wel eens een product voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Vaak is dit ook zo. De kans is namelijk groot dat je te maken hebt met bait en switch marketing. Deze advertenties kom je zowel in fysieke folders als online tegen. Bijvoorbeeld als een e-mailcampagne of een social media advertentie. Deze techniek is gericht op een specifieke en vaak grote doelgroep. Wie wil er nu niet flink wat geld kunnen besparen?

Een artikel wordt aangeboden voor een spotprijs. Vaak is deze prijs flink lager dan de normale winkelwaarde. Toch is de kans dat je dit product voor deze prijs kunt kopen klein of zelfs nihil. Wanneer je actie onderneemt is een artikel vaak niet meer leverbaar. Vervolgens krijg je een ander en vaak duurder product aangeboden. Dit wordt upselling genoemd.

De bait en switch verkoper overtuigt je graag van de kwaliteit van het duurdere product. Deze aankoop is vele malen beter dan het “lokkertje” waarin je eigenlijk geïnteresseerd was. Click en switch marketing voorziet een bedrijf van hogere winsten. Ook wanneer dit over de rug van de consument gaat. Deze prijs techniek is bedrieglijk en bovenal misleidend.

Voorbeelden van bait en switch marketing

Er zijn verschillende sectoren die gebruik maken van bait en switch adverteren. Zoals bijvoorbeeld makelaars. Let maar eens op hoe vaak er aantrekkelijk geprijsde appartementen worden aangeboden die allang verkocht zijn. Als je geïnteresseerd bent en contact opneemt, hoor je dat dit droomappartement nét van eigenaar is gewisseld. Uiteraard krijg je wel andere woningen in een duurder prijssegment aangeboden.

Bait en switch advertenties ontmaskeren met deze tips

  • Voer zelf een grondige controle uit. Vergeet daarbij niet om het fysieke adres van het bedrijf te checken voordat je overgaat tot een eventuele aankoop.
  • Controleer de marktprijs van het betreffende product. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
  • Lees de Algemene Voorwaarden van de verkopende partij goed door. Vergeet daarbij vooral de kleine lettertjes niet.
  • Vraag de verkoper om het product voor dezelfde prijs te verkopen wanneer het weer op voorraad is. Zorg er ook voor dat je deze correspondentie zwart op wit hebt staan.
  • Koop alleen producten van geautoriseerde verkopers en webshops.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81