YouTube

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Is YouTube een zoekmachine?

De laatste tijd merk ik dat er veel discussie is omtrent de vraag of YouTube nu een zoekmachine of social media platform is. Maar in feite is YouTube een zoekmachine. Het moederbedrijf van YouTube is Alphabet dat ook eigenaar is van Google. YouTube is zelfs de tweede grootste zoekmachine ter wereld.

Op 13 november 2006 kocht Google Youtube voor een bedrag van 1,65 miljard dollar aan aandelen. Google optimaliseerde YouTube en voegde zogeheten Google AdSense advertenties toe om geld te verdienen met de website. Een paar jaar later verdiende Google in één jaar tijd al meer met de website als het bedrag waar ze YouTube in 2006 voor kochten.

Door het makkelijk te maken om video's te uploaden en te delen op andere websites of apparaten werd YouTube in mum van tijd de tweede grootste zoekmachine ter wereld.

Zoektermen en YouTube

YouTube heeft een zeer geavanceerd algoritme om video's uit te lezen en te tonen in de zoekresultaten. Zo kijkt YouTube niet alleen naar de zoekwoorden die verwerkt zitten in de titel van een video, maar ook naar de omschrijving van de video, gebruikte hashtags en categorie waar de video in geupload zit. Als je ondertitel toevoegt aan een video dan zal YouTube deze ook meenemen om beter te begrijpen waar de video over gaat. Ook zet YouTube spraak om naar tekst zodat zelfs de gesproken woorden in een video bijdragen aan de vindbaarheid ervan.

Probeer maar eens op een stukje songtekst of andere lyrics te zoeken. Bijvoorbeeld op: "Party girls don't get hurt". Een stukje tekst dat voorkomt in het liedje "Chandelier" van Sia. Zonder de hierbij de woorden Sia en Chandelier te zoeken weet YouTube toch dat je opzoek bent naar deze video en zal deze bovenaan in de zoekresultaten plaatsen. Dit is iets waar Spotify nog veel van kan leren ;)

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81