Affiliate marketing

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is het verdienen van een commissie door het marketen en verkopen van producten of diensten van een ander bedrijf. Dat kan via een unieke link waarin de gebruikersnaam en het ID van de affiliate wordt opgenomen. Dit wordt een affiliate link genoemd. Als je wilt beginnen met affiliate marketing, meld je je aan bij een affiliate netwerk.

Zodra iemand klikt op een affiliate link en vervolgens op deze website een bestelling plaatst ontvangt degene die de affiliate link op zijn website heeft geplaatst een commissie. Vaak is dit een percentage van het bestede bedrag.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing wordt de promotie van een product of dienst verdeeld onder verschillende partijen. Voor bedrijven draagt dit bij aan een meer effectieve marketingstrategie. Zij ontvangen meer naamsbekendheid en conversies. In ruil daarvoor ontvangt de affiliate een deel van de winst. Bij affiliate marketing zijn 3 partijen betrokken.

1. De verkoper of productontwikkelaar

De verkoper of productontwikkelaar is de partij die het product bezit. Bij affiliate marketing kan het gaan om verschillende producten. Dit kan een fysiek product zijn, maar ook een dienst of een digitaal product. De verkoper kan bijvoorbeeld een persoon zijn die gestart is met e-commerce. Zoals dropshipping. Door het inzetten van affiliates wordt de doelgroep bereikt en worden de betreffende producten gepromoot. In ruil voor een deel van de winst.

2. De affiliate of publisher

Een affiliate of publisher is een persoon of bedrijf dat de producten van de verkoper promoot en verkoopt. Dat gebeurd middels doelgerichte affiliate marketing. Deze is afgestemd op de interesses van de doelgroep en overtuigt de consument. Bijvoorbeeld tot het doen van een aankoop. Voor elke verkoop ontvangt de affiliate een commissie van de verkoper.

3. De consument

Consumenten zijn de sleutel tot succesvolle affiliate marketing. De producten of diensten worden door de affiliates gedeeld via het internet. Bijvoorbeeld via de social media kanalen, in blogs of op websites. Als de consument overgaat tot een aankoop, ontvangt de affiliate een deel van de winst. De consument is zich bij een aankoop niet altijd bewust van de aanwezigheid van affiliate marketing. De prijs voor een product of dienst blijft voor de consument hetzelfde. Sommige publishers kiezen er wel voor om dit bekend te maken.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Affiliate marketing kent verschillende voordelen. Voor zowel de verkoper als de publisher. De verkoper of productontwikkelaar profiteert van meer naamsbekendheid, verkopen en winst. Zonder dat hier hoge marketingkosten aan verbonden zijn. De verkoper betaalt alleen een commissie bij een verkoop. De marketingkosten komen voor rekening van de publisher.

Op zijn beurt kan de publisher een passief inkomen genereren. In dit geval door het promoten van verschillende producten of diensten in diverse niches. Het affiliate netwerk bepaalt de voorwaarden van het affiliate marketing programma. Het bedrijf betaalt alleen een commissie bij een verkoop. In het begin betaalden bedrijven per klik of vertoning.

Affiliate programma's hanteren nu voorwaarden voor het genereren van leads. Ook zijn er beperkingen. Het gebruik van adware is bijvoorbeeld niet toegestaan.Sommige affiliate marketing programma's hanteren voorwaarden die bepalen hoe een product of dienst gepromoot moet worden. Effectieve affiliate marketing vereist dus enige voorbereiding.

Dat een bedrijf toegang heeft tot gemotiveerde en creatieve marketeer voor het promoten van hun producten of diensten mag ook als een voordeel worden gezien. Ze krijgen toegang tot een bredere markt en kunnen flink besparen op de marketing- en reclamekosten.

Hoe begin je met affiliate marketing?

Als je wilt beginnen met affiliate marketing dan kun je je aanmelden bij een affiliate netwerk. Je moet dan wel in het bezit zijn van een website én al een online doelgroep bereiken. Na je aanmelding kun je producten of diensten gaan promoten met jouw unieke affiliate link. Ook wanneer je nog geen website hebt kun je beginnen met affiliate marketing. In dit geval is het verstandig om eerst na te denken over wie je doelgroep is én hoe je ze kunt bereiken.

Tips om te beginnen met succesvolle affiliate marketing:

1. Niche en doelgroep bepalen

Als je wilt beginnen met affiliate marketing, heb je een publiek met een specifieke interesses nodig. Op deze manier kun je de affiliate campagnes afstemmen op de niche. Dit verhoogt de kans op conversies. Concentreer je op één gebied in plaats van een grote reeks van producten. Profileer jezelf als expert. Op deze manier kun jij je richten op een groep geïnteresseerde mensen die het product hoogstwaarschijnlijk ook willen kopen.

2. Persoonlijke touch

Er zijn veel producten en diensten die je kunt promoten met affiliate marketing. Kies een product waar je achter kunt staan. Richt de campagnes op producten die waardevol zijn voor de consument. Dit heeft een positieve invloed op het conversiepercentage.

3. Producten of diensten reviewen

Beoordeel de producten of diensten die verbonden zijn aan jouw niche. Maak daarbij gebruik van jouw positie als expert én de band die je hebt opgebouwd met jouw doelgroep. Informeer het publiek over de voordelen van een product of dienst wanneer ze overgaan tot een aankoop. Vergelijk jouw product ook met andere gerelateerde producten in deze niche. Genereer waardevolle en informatieve content om de conversies te verbeteren.

4. Gebruik meerdere bronnen

Richt je binnen de affiliate marketing op meerdere bronnen. Maak dus niet alleen gebruik van e-mailcampagnes. Je kunt je ook richten op het creëren van blogs, sociale media en cross-channel promoties. Test zoveel mogelijk relevante marketingstrategieën. Zo kun je bepalen op welke strategie jouw doelgroep het beste reageert.

5. Kies je campagnes met zorg

Affiliate marketing kost tijd en energie. Kies je campagnes dus met zorg. Je verdient minder geld aan een slecht product. Dat terwijl je wel dezelfde inspanningen moet leveren als wanneer je een waardevol product promoot. Onderzoek en een goede voorbereiding zijn dus belangrijk. Niet alleen naar het product of de dienst, maar ook naar de verkoper.

6. Blijf concurrerend

Je wilt op de hoogte blijven van de laatste trends. Ook binnen de affiliate marketing is de concurrentie hoog. Volg trends en strategieën op de voet om te kunnen profiteren van de nieuwste marketingtechnieken. Deze evolueren voortdurend. Op deze manier kun je het conversiepercentage en jouw inkomsten telkens weer naar een hoger niveau brengen.

Voorbeelden van affiliate websites

Kieskeurig

Kieskeurig.nl is een voorbeeld van een affiliate website. Hier kan de consument terecht voor allerlei producten en dienst. Zoals elektronica en auto benodigdheden, fietsaccessoires, verzorgingsproducten en sportaccessoires. Ook worden er diensten aangeboden. Zo kun je er energie aanbieders vergelijken, of een reisverzekering vinden die bij je past. Kieskeurig bereikt zijn doelgroep door het verstrekken van onafhankelijke informatie. Ook worden er betrouwbare reviews gegeven van allerlei producten.

De affiliate website heeft tevens een blog. Wanneer je een product wilt kopen, zie je direct welke aanbieder het goedkoopst is. Vervolgens wordt je doorgestuurd naar de website van de betreffende aanbieder. Het verdienmodel van Kieskeurig richt zich op de vergoeding per klik. Wanneer er via de website van Kieskeurig wordt doorklikt naar de website van de aanbieder, betalen zij een vastgesteld percentage aan Kieskeurig. Daarnaast verkoopt deze affiliate website ook advertentieruimte en banners aan partners.

Beslist

Beslist.nl is een affiliate website met ruim 10.000 aangesloten webshops. De producten variëren van dierenbenodigdheden tot aan huishoudelijke apparatuur en sieraden. Wanneer je deelneemt aan het affiliate programma van Beslist ontvang je een percentage over de verkopen die via jouw affiliate link worden gegenereerd. Jouw gegevens worden opgeslagen in een cookie. Als de bezoeker later alsnog besluit om over te gaan tot een aankoop, verdien je alsnog geldt. Dit kan tot een periode van 30 dagen. Op de website van Beslist.nl vinden bezoekers meer dan 25 miljoen producten.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Hoeveel geld je kunt verdienen met jouw affiliate link is afhankelijk van een aantal factoren. De inkomsten kunnen variëren van enkele euro’s per dag tot aan een bedrag met 6 cijfers. Hoeveel geld je als affiliate kunt verdienen is in de eerste plaats afhankelijk van het affiliate netwerk dat je kiest. Ook jouw inzet, marketing ervaring en bereik bepalen je inkomsten. Des te meer tijd je spendeert aan de affiliate marketing en de promotie van producten, des te meer je uiteindelijk zult verdienen.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81