Break even

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

 • Direct gratis in je mailbox
 • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
 • Direct toepasbare SEO tips

Wat is break even?

Break even is een gelijk aan opbrengsten en kosten binnen een bedrijf. Er is dus geen sprake van winst, maar ook niet van verlies. Break even wordt bepaald door het vergelijken van de marktprijs met de kostprijs. Als dit wordt bereikt heet dit een break even point of BEP.

Break even point of BEP

Binnen een bedrijf wordt break even bepaald door de totale vaste productiekosten te delen door de opbrengst per eenheid minus de variabele kosten per eenheid. Dit betreft kosten die niet veranderen naar gelang van het aantal verkochte eenheden. Het break even point of BEP is het productieniveau waarbij de totale inkomsten gelijk zijn aan de totale uitgaven.

Hoe bereken je het break even point?

Je kunt het break even point op verschillende manieren berekenen. Bijvoorbeeld met de return on investment (ROI) of de return on a spend (ROAS). Ook met de customer lifetime value (CLV) kun je break even berekenen. Wanneer je break even speelt ligt vaak ook aan de periode dat een klant blijft. Het kan dus voorkomen dat eerste aankoop je geld kost.

Om het break even point te berekenen worden de vaste kosten gedeeld door de brutowinstmarge. Dit levert een bedrag op dat een bedrijf nodig heeft om quitte te spelen. Als je bijvoorbeeld voor € 200 aandelen hebt gekocht en je na een daling van € 250 wederom de € 200 bereikt, is dat het break even point. Er is geen winst of verlies.

Break even formule

Een break even punt berekenen doe je aan de hand van een formule. Je berekent de break even afzet en de prijs. Hieronder geven we je een voorbeeld van de break even formule.

Het produceren van een smartphone kost € 100 per telefoon. De vaste kosten voor de productie bedragen € 10.000. De telefoons worden aan de consument verkocht voor € 300. De break even afzet kan er dan als volgt uitzien:

Break even afzet

 • Totale opbrengsten (TO) = Totale kosten (TK)
 • Prijs (P) × Product (Q) = Totale constante kosten (TCK) + Variabele kosten (VK) x (Q)
 • 300 producten (Q) = 10.000 + 100 producten (Q)
 • 200 producten (Q) = 10.000
 • Producten (Q) = 50

De producent van de telefoons moet dus 50 smartphones verkopen om break even te spelen. Er wordt in dit geval dus geen winst gemaakt maar ook geen verlies.

Break even prijs

De telefoonfabriek heeft een productiecapaciteit van 40. De producent kan dus maximaal 40 telefoons maken. Wat moet een telefoon dan kosten om break even te kunnen draaien?

Totale opbrengsten (TO = Totale kosten (TK)

 • 40 prijs (P) = 10.000 + 100 x 40
 • 40 prijs (P) = 10.000 + 4.000
 • 40 prijs (P) = 14.000
 • Prijs (P) = 350

De producent moet dus minimaal €350 vragen voor een telefoon als hij er maar 40 kan produceren. In dit geval heeft het bedrijf geen winsten, maar dus ook geen verliezen.

De break even formule laat dus een cijfer zien dat nodig is om break even te kunnen draaien. Je kunt dit omzetten in eenheden door het bereken van de verkoopprijs per product minus de variabele kosten. Dit wordt ook wel de contributiemarge genoemd. Met deze formule weet je precies hoeveel eenheden er nodig zijn om de kosten te kunnen dekken.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81