Private blog netwerk (PBN)

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is een private blog netwerk?

Een private blog netwerk wordt ook wel een PBN genoemd. Dit zijn websites met een (hoge) domein autoriteit die gebruikt worden voor het opbouwen/verkopen van backlinks naar externe websites. De website linkt naar verschillende domeinen met als doel link equity en domeinwaarde door te geven aan de website waar naar gelinkt wordt. Het doel hiervan is het positief beïnvloeden van de domein autoriteit en dus rankings binnen de zoekmachines.

De naam private blog netwerk komt dus voor uit een verzameling van deze websites die allemaal in het beheer zijn van dezelfde eigenaar of partij met als doel het doorgeven van domein autoriteit aan externe websites. Er wordt vaak gebruik gemaakt van blogs omdat deze goed scoren in Google en er links geplaatst kunnen worden tussen de artikelen die op de blog geplaatst worden. Op deze manier worden de links als relevant beschouwd door de zoekmachines en geven ze meer waarde door.

Hoe wordt een private blog netwerk opgezet?

Om een private blog netwerk of PBN op te zetten worden er oude domeinen met een hoge autoriteit in de zoekmachines aangekocht (dit kunnen ook domeinnamen zijn die zijn verlopen maar waar nog wel autoriteit heeft d.m.v. verwijzende backlinks). Vervolgens worden deze websites voorzien van content waarna ze allemaal doorlinken naar de centrale website. Op zijn beurt ontvangt deze website veel kwalitatieve backlinks. Vervolgens stijgt de website in de rankings van de zoekmachines en ontvangt de centrale website dus ook meer verkeer.

Mag je een private blog netwerk gebruiken?

Het korte antwoord hierop is ja. Toch is het gebruik van een PBN in strijd met de richtlijnen van Google. Wanneer de zoekmachine ontdekt dat je een private blog netwerk gebruikt, heeft dat een negatieve invloed op de rankings in de SERPs. Deze gaan verloren. Dat geldt voor de centrale website, maar ook voor alle autoritaire websites die zijn opgenomen in de lijst. Google deelt penalty's uit die de websites laat verdwijnen uit de zoekresultaten.

Het gebruik van een private blog netwerk was vroeger mateloos populair. Een PBN inzetten is echter allang niet meer doeltreffend of efficiënt. SEO experts bestempelen een private blog netwerk zelfs als een black hat techniek. Dit wil je te allen tijde zien te vermijden.

Gebruik géén private blog netwerk

Een PBN wordt nog steeds gebruikt. Backlinks zijn namelijk één van de sterkste ranking factoren op Google. Als ze op de juiste manier worden ingezet, vertellen ze de zoekmachine dat een website waardevol is en zijn lezers van nuttige antwoorden voorziet. Door gebruik te maken van een PBN, hoort Google van verscheidene autoritaire domeinen dat de centrale website betrouwbaar is. Dat is nou precies wat de website een boost geeft in de SERPs.

Toch is er een belangrijk ding om in gedachten te houden. Google is namelijk altijd op zoek naar private blog netwerken. Je loopt dus een groot risico om betrapt te worden en de rankings van alle websites te verliezen. Daarnaast is het zeer onwaarschijnlijk dat een website die succesvol gebruik maakt van deze black hat methode lang blijft bestaan.

In plaats van een private blog netwerk kun je ook legale linkbuilding tactieken gebruiken die een website laten groeien. Daardoor ben je ook zeker van succes op de lange termijn.

Wat moet je wel doen?

Ga nooit voor de snelle en gemakkelijke links die je per honderden tegelijk kunt inkopen. Schrijf bijvoorbeeld gastblogs op websites die een hoge autoriteit hebben en niet aan elkaar geknoopt zijn van lage kwaliteit content met een hoop links ertussen. Dit zal je op de lange termijn veel meer opleveren dan het inkopen van een hoop links in bulk.

Schrijf lokale nieuws websites aan in de buurt en plaats een nieuwsbericht met hierin een link naar je website verwerkt. Hierin pak je ook nog een stukje lokale SEO mee! Of plaats een advertorial op een andere website met veel autoriteit en hoogwaardige content.

Vul het aantal backlinks naar je website eventueel nog aan met een aantal startpagina/PBN links maar pas hier wel mee op!

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81