Wat is een SERP-resultaat en waarom is dit zo belangrijk?
Een SERP-resultaat staat voor Search Engine Result Page, oftewel het overzicht van zoekresultaten binnen het Google zoeken netwerk. Of je nu met SEO bezig bent of PPC marketing het SERP-resultaat is de belangrijkste invloed die je kunt uitoefenen om meer bezoekers naar je website te trekken.
Voorbeeld van een SERP-resultaat
Verschil tussen betaalde en organische SERP-resultaten
Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen betaalde PPC SERP-resultaten en niet betaalde organische resultaten.
Organische SERP-resultaten: bij de organische (gratis) resultaten in Google is het vrij simpel, je hebt een titel en omschrijving. Deze kun je met zogeheten rich snippets nog uitbreiden met reviews. Het is belangrijk dat je SERP-resultaat zoveel mogelijk opvalt. Maar ook aansluit bij de content die de bezoeker te zien krijgt als deze doorklikt naar je website. Tips voor het schrijven van organische SERP-resultaten kun je terug vinden in deze blog.
Betaalde SERP-resultaten: bij de betaalde SERP-resultaten is het wat complexer. Afhankelijk van hoeveel je betaald en op welke positie je staat krijg je nog een aantal extra voordelen bij je SERP-resultaat. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Sitelinkextensie: hiermee kun je naar extra pagina's op je website linken, denk bijvoorbeeld aan je contact pagina, offerte aanvragen pagina of een ander pagina met relavante informatie.
- Highlight-extensie: met de highlight-extensie kun je als het ware je SERP-resultaat langer maken, hierdoor wordt je SERP-resultaat hoger en valt deze dus meer op. Hiermee kun je nog een aantal USP's van je bedrijf promoten.
- Extensie voor website informatie: het voordeel van een extensie voor website informatie is dat je het SERP-resultaat langer kunt maken. Het nadeel is dat je uit een vaste lijst moet kiezen en dat deze ook echt overeen komt met de service of het product dat je aanbiedt. Neem als voorbeeld een hotel, deze heeft als bestemming een "plaatsnaam" en als voorziening bijvoorbeeld "wifi".
- Oproepextensie: hiermee wordt je telefoonnummer getoont en kan de gebruiker direct contact opnemen nog voordat deze je website heeft bezocht.
- Leadformulierextensie: deze is bedoeld voor B2B-bedrijven die geen standaard product of dienst verkopen en dus graag in contact komen met de klant. Deze extensie is in Nederland nog in de bèta fasen en het dus nog niet zeker of de extensie in deze vorm blijft bestaan.
- Locatie-extensie: hiermee kun je de locatie van je bedrijf toevoegen. Dit is vooral handig voor bedrijven die zich richten op lokale SEO.
- Prijsextensie: met de prijsextensie kun je alvast een indicatie geven van de prijs. Als de gebruiker de prijs niet aanspreekt zal deze niet op je advertentie klikken en dat bespaart je weer kosten. Een nadeel kan zijn dat je bezoekers afschrikt met je prijs terwijl als ze doorklikken naar je pagina met uitleg ze wel bereid zijn om dit bedrag te betalen.
- App-extensie: hiermee kun je gebruikers direct naar de Play of Apple store verwijzen om je app te downloaden.