NAW gegevens

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat zijn NAW gegevens?

Je hebt vast wel eens gehoord van NAW gegevens. Je vult ze in wanneer je online iets besteld. Deze gegevens heb je ook nodig wanneer je iets wilt versturen naar een klant. De afkorting NAW staat voor naam, adres en woonplaats. Tegenwoordig kopen, factureren en communiceren we steeds meer digitaal. Dat heeft ertoe geleid dat de NAW gegevens in veel gevallen wordt uitgebreid met het telefoonnummer en het e-mailadres.

Voorbeelden van NAW gegevens

Sinds de komst van het internet zijn de NAW gegevens uitgebreid. Vaak met een telefoonnummer en een e-mailadres. Deze laatste 2 vallen eigenlijk onder de categorie contactgegevens. Daarom kunnen ze in veel gevallen optioneel worden ingevuld. Hieronder zie je een voorbeeld van NAW gegevens zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn.

  • Naam
  • Adres
  • Woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres

De gegevens die onder naam moeten worden ingevuld zijn bijvoorbeeld de voor- en achternaam van een persoon, de voorletters in combinatie met de achternaam of de naam van een bedrijf of organisatie. Onder het adres wordt de straat, het huisnummer en de postcode verstaan. De woonplaats wordt ingevuld om de gegevens compleet te maken.

NAW gegevens kunnen ook worden uitgebreid met een telefoonnummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld wanneer de facturatie of communicatie digitaal of telefonisch verloopt. Feitelijk gezien valt deze informatie onder contactgegevens. Ze zijn dus niet per definitie nodig om een persoon te kunnen identificeren. Iets waar NAW gegevens in de basis voor zijn bedoeld.

De lijst met identificerende gegevens kan nog verder worden uitgebreid. Bijvoorbeeld met een geboortedatum, een BSN nummer of een bankrekeningnummer. Dit zijn géén standaard NAW gegevens. Je hebt ze niet nodig om met een persoon in contact te kunnen komen, deze te traceren of een pakket te kunnen versturen.

Algemene Verordening Gegevensbescherming of AVG

Vanaf 2018 is het verzamelen van NAW gegevens gebonden aan regels. Dit wordt ook wel AVG of Algemene Verordening Gegevensbescherming genoemd. De wet bepaald dat het verzamelen van persoonlijke gegevens niet zomaar is toegestaan. Dat geldt ook voor NAW gegevens. Hiervoor moet je een geldige reden hebben. Zoals een webshop of online winkel.

Deze grondslag moet je ook verwerken in de privacyverklaring en de Algemene Voorwaarden op de website. Ook moet hierin worden vermeld hoe de NAW gegevens worden opgeslagen en voor welk doel ze worden gebruikt. Daarnaast moet de persoon of het bedrijf toestemming geven tot het verwerken van de NAW gegevens.

De wet voorkomt dat persoonsgegevens zomaar op straat komen te liggen of openbaar worden. Je herinnert je vast nog wel die vervelende telefoontjes van bedrijven waar je nooit zaken mee hebt gedaan. NAW gegevens werden vroeger namelijk nog wel eens verkocht. Met de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming is dat niet meer mogelijk.

Het niet nakomen of overtreden van de AVG regels kan resulteren in een flinke boete. Vraag jezelf dus altijd af welke NAW gegevens je nodig hebt en wat relevant is voor jou.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81