SEO, SEA en SEM

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Als je met de online marketing van je website of webshop aan de slag gaat wordt je dood gegooid met termen zoals: SEO, SEA en SEM. Maar wat betekenen deze marketing afkortingen eigenlijk?

SEO (Search Engine Optimization)

SEO staat voor Search Engine Optimization of in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. Met SEO verstaan we het optimaliseren van een website zodat deze beter vindbaar is tussen de gratis (organische) zoekresultaten van een zoekmachine.

In Nederland (en veel andere Europese en Amerikaanse landen) is Google verreweg de grootste zoekmachine, daarom wordt onder SEO ook vaak het beter vindbaar maken van een website binnen Google verstaan.

SEA (Search Engine Advertising)

SEA staat voor Search Engine Advertising oftewel: zoekmachine adverteren. In tegenstelling tot SEO betaal je bij SEA per klik. Het voordeel is echter wel dat je direct bovenaan kunt staan op honderden specifieke zoektermen die aansluiten bij je doelgroep. SEA geeft dus op de kortere termijn vaak meer resultaat.

SEO of SEA wat werkt beter?

Als je bezig bent met het maken van een marketing plan voor je website is het goed om te weten wat de verschillen tussen beide zijn. Wij zijn van mening dat een goed goed marketing plan bestaat uit de juiste combinatie tussen SEO en SEA. In de eerste plaats omdat je hiermee niet alleen de meeste klanten kunt bereiken (sommige mensen klikken vaak op advertenties en andere bijna nooit). Maar ook omdat je zo het beste van twee werelden hebt, namelijk direct resultaat (SEA) en een plan voor langere termijn tussen de organische resultaten (SEO).

SEM (Search Engine Marketing)

SEM staat voor Search Engine Marketing of: zoekmachine marketing en is een overkoepelende term waarin alle mogelijke marketing wordt verstaan binnen een zoekmachine. Dit kan dus zowel SEO zijn als SEA. Maar kan ook bestaan uit lokale SEO, Google bedrijfspagina optimalisatie en Google Shopping.

Onderstaande afbeelding geeft een duidelijk overzicht van de SEA en SEO resultaten binnen Google en de betekenis van SEM:

SEO, SEA en SEM betekenis en uitleg

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81