Acroniem

Download jouw gratis SEO checklist!
70+ checks voor direct meer resultaat uit je SEO

  • Direct gratis in je mailbox
  • Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
  • Direct toepasbare SEO tips

Wat is een acroniem?

Een acroniem omvat de beginletters van een groepje woorden of een zin. Acroniemen blijven wel uitspreekbaar. Een voorbeeld van een acroniem is persco (persconferentie) of SEO (search engine optimization). Acroniemen zijn makkelijk te typen en leesbaar.

Kenmerken van acroniemen

Acroniemen worden verwerkt in tekst berichten en chats. Ook worden ze toegepast binnen de SEO en de online marketing. Bijvoorbeeld tijdens het maken van meta descriptions. Het aantal karakters is hier vaak beperkt. Een afkorting of acroniem gebruiken is dan praktischer.

Kenmerkend aan een acroniem is dat de letters samen een woord vormen. Deze moet uit te spreken zijn. Wanneer de afkorting niet uitspreekbaar is noemen we dat een initiaalwoord. Een voorbeeld daarvan is CPC (Costs Per Click) of dwz (dat wil zeggen).  

Acroniemen binnen online marketing en SEO

Acroniemen worden ook gebruikt bij zoekmachine optimalisatie. Zo kan één zoekterm verschillende benamingen hebben. Door het gebruik van een acroniem kun je dus op meerdere zoekwoorden gevonden worden. Daarnaast kun je met het gebruik van deze afkortingen keyword stuffing voorkomen. Ook SEO maakt gebruikt van acroniemen.

Mede om het feit dat deze verkorte zoekwoorden goed presenteren binnen zoekmachines zoals Google. Daar is echter wel een kanttekening bij te plaatsen. De acroniemen moeten uniek zijn en mogen géén dubbele betekenis hebben. Zo voorkom je verwarring en loop je niet het risico dat de zoekmachine de afkorting verkeerd interpreteert.

PPC staat bijvoorbeeld ook voor Penitentiair Psychiatrisch Centrum. In marketingtermen wordt er uiteraard iets heel anders bedoeld met deze afkorting. Binnen de online marketing staat de acroniem PPC natuurlijk voor Pay Per Click.

Acroniem of abbreviatie?

Er is een verschil tussen een acroniem en een abbreviatie. Dat terwijl het in beide gevallen om een verkorting of afkorting gaat. Acroniemen vormen een nieuwe woord met de eerste letters van een zin of een reeks woorden. Een abbreviatie gebruikt de eerste letters van het woord dat wordt afgekort. Zoals bijv. opm. Dit staat voor “ bijvoorbeeld opmerking”.

Klaar om te groeien?

Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via: 085 - 303 81 81